Monodrama „Knjiga o Milutinu“, Danka Popovića u režiji Egona Savina i produkciji Zvezdara teatra, 11. novmebra obeležiće godinu dana od svog premijernog izvođenja. Priča o Milutinu Ostojiću, kog tumači Nenad Jezdić, je u ovom periodu izvedena čak 75 puta na matičnoj sceni, kao i na gostovanjima u zemlji i regionu. Na sceni Zvezdara teatra, komad je pogledalo više od 10.000 posetilaca.
Priča o ovom „istinskom neznanom junaku“, kako ga je pred premijeru opisao Jezdić, obišla je više od 20 gradova u Srbiji, kao i Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Crnoj Gori. Zlatna kolajna za najbolju monodramu dodeljena je na ovogodišnjem Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu, potom je na Festivalu malih pozorišnih formi u Zaječaru takođe proglašena za najbolju predstavu u celini, a na istom fetivalu je odnela i nagradu publike.

Povezana vest:  Treći Književni festival “Pisci u fokusu”

„Milutin je paradigma svega onog neotkrivenog, neizrečenog, onog što jeste istinska ljubav i patriotizam, istinska hrabrost, što je istinsko junaštvo. Svi ti ljudi, pa i Milutin, svi ti ljudi znani i neznani, oni koje imamo u porodičnim albumima, meni su kroz ovaj tekst usadili jedan priziv, obavezu, važnost da se priziv ispoštuje, da se to čuje i izgovori.“ – rekao je Jezdić pred prošlogodišnju premijernu izvedbu.

Povezana vest:  Novi, mladi autori dobili šansu

Predstava za koju se u Zvezdara teatru traži karta više, nastala je po istoimenoj knjizi Danka Popovića „Knjiga o Milutinu“, koja je najčitanija knjiga posleratne srspke književnosti. Objavljena je 1985. godine, imala je tiraž od čak 40 izdanja i prodata je u više od 500.000 primeraka.

Dušan Kovačević, direktor Zvezdara teatra je ovu monodramu opisao kao „neverovatno uzbudljivu, opominjuću, tragičnu, potresnu i katarzičnu priču o događajima koji ne smeju da se ponove.“

Povezana vest:  Festival Tiba od 6. do 11. juna

Autor scenografije i kostima za „Knjigu o Milutinu“ je Vesna Popović, kompozitor je Bora Dugić, a adaptaciju teksta potpisuje sam reditelj, Egon Savin.

U novembru će biti izvedena na sceni Zvezdara teatra još četiri puta – 11, 19, 21. i 27.11. a gostovanja su zakazana za 9.11. u Kulturnom centru Pančeva, 25.11. u Kulturnom centru Zrenjanina i 30.11. u novosadskoj Svečanoj sali NIS-a.

Foto: Mateja Stanisavljević/ATA Images