narodno_pozoriste_beogradDonatorski Gala koncert u Narodnom pozorištu

 

Solisti Opere, Orkestar i Hor Narodnog pozorišta pod upravom dirigenata Ane Zorane Brajović, gošće iz Italije Đovane Frati i stalnog dirigenta Johanesa Harnajta, održaće sutra uveče donatorski Gala koncert.

Kako je najavljeno, na koncert su pozvani donatori, preduzeća i pojedinci koji žele da doniraju sredstva za rekonstrukciju krova i fasade nacionalnog teatra.

Gala koncert počinje uvertirom iz popularne opere Volfganga Amadeusa Mocarta „Figarova ženidba“ koju će Orkestar izvesti sa dirigentom Brajović, a potom se nastavlja arijama iz opera najvećeg kompozitora zrelog italijanskog belkanta Đuzepea Verdija, koje su „gvozdeni“ deo repertoara velikih operskih kuća širom sveta pa i naše: „Rigoleto“, „Bal pod maskama“, „Moć sudbine“, „Nabuko“, „Don Karlos“ i „Aide“.

Povezana vest:  Knjiga priča glumca Toma Henksa uskoro u Srbiji

Arije iz Verdijevih opera dirigovaće Frata, koja je već gostovala u Narodnom pozorištu u februaru, dobitnica počasne titule viteza Italije, koju joj je 2009. godine dodelio predsednik Đorđo Napolitano, za profesionalne zasluge na nacionalnom i internacionalnom nivou.

Nakon briljantne pijanističke karijere, Frata je isključivo posvećena dirigovanju, sarađuje sa velikim svetskim orkestrima kao što su Simfonijski orkestar iz Berlina, orkestrima iz Firence, Kraljevske akademije iz Londona, „Toskanini“ iz Parme, Opere iz Rima, Ruskim simfonijskim orkestrom i mnogim drugim.

Povezana vest:  Čovek koji voli, veruje - održana promocija romana "Bastadur" Jasenke Lalović

Na programu Gala koncerta su i arije iz opera Đoakina Rosinija „Seviljski berberin“, Gaetana Donicetija „Lučija od Lamermura“, Pjetra Maskanjija „Kavalerija rustikana“ i Petra Iljiča Čajkovskog „Evgenije Onjegin“.

Arije iz popularnih opera izvešće Miodrag D. Jovanović, Hon Li, Snežana Savičić Sekulić, Nataša Jović Trivić, Jasmina Trumbetaš Petrović, Dušan Plazinić, Marko Kalajanović, Darko Đorđević, Predrag Milanović, Nebojša Babić, Živan Saramandić, Svetlana Nestorov, Miodrag Matić, Suzana Šuvaković Savić, Sanja Kerkez, Vladimir Andrić, Ivan Tomašev, Iva Profaca, Dejan Maksimović, Jadranka Jovanović, Jelena Vlahović.

Povezana vest:  Kreativni centar - 30 godina kreativnih i edukativnih knjiga

Ariju Santuce iz „Kavalerije rustikane“ izvešće primadona Radmila Bakočević, a završni duet iz „Evgenija Onjegina“ Nikola Mijailović i Katarina Jovanović, aktuelna direktorka Opere NP.