slika2Nagrada Gligorije Vozarović za najboljeg izdavača u 2013. godini Biblioteke grada Beograda dodeljena je Kreativnom centru

Nagrada je dodeljena 16. januara 2014 u Biblioteci grada Beograda povodom proslave 83 godine postojanja ove kulturne institucije.
Nagrada Gligorije Vozarović dodeljuje se najboljem izdavaču, najboljem bibliotekaru s teritorije Beograda i izdavačkoj kući za najčitaniju knjigu stranog autora.
Žiri u sastavu: predsednik Jasmina Ninkov, direktor Biblioteke grada Beograda, i članovi – prof. dr Ratko Božović i prof. dr Žarko Trebješanin, doneo je odluku da se nagrada Gligorije Vozarović najboljem izdavaču u 2013. godini dodeli izdavačkoj kući Kreativni centar iz Beograda.

Povezana vest:  Na Kalemegdanu predstavljen projekta „Beogradski muzički vremeplov”

Obrazloženje žirija:
Izdavačka kuća Kreativni centar je vodeći izdavač knjiga za decu u Srbiji koji obeležava sledeće godine 25 godina od izlaska iz štampe prve knjige. U svojoj ponudi Kreativni centar ima više od 800 naslova razvrstanih u izdanja za čitaoce: uzrasta do pet godina, za decu predškolskog uzrasta, za decu školskog uzrasta i za čitaoce koji su posvećeni deci – roditelje, vaspitače i učitelje. Pažljivo odabrane teme, vrhunski tehnički kvalitet i prepoznatljive ilustracije odlike su izdanja Kreativnog centra.

Kreativni centar je izdavač sa licencom tipa A za sve nivoe i oblasti obrazovanja, a krajem 2005. godine postao je član Evropskog udruženja izdavača udžbenika (EEPG). Ovo udruženje dodelio je 2007. godine Kreativnom centru nagradu za udžbenik Muzička kultura za treći razred osnovne škole, 2012. godine nagradu za knjige Matematika kao igra 1 i 2 namenjene predškolcima i 2013. godine nagrade za za izdanja Likovno za predškolce i Priroda i društvo za treći razred osnovne škole.
Na 54. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga Kreativni centar proglašen je za izdavača 2009. godine. Beogradski sajam knjiga dodelio je nagradu za najbolju dečju knjigu u 2013. godini knjizi Koga se tiče kako žive priče Dejana Aleksića u izdanju Kreativnog centra. Nagradu Neven za popularnu nauku osvojila je knjiga Astronomija Nikole Božića, a za najbolje ilustrovanu dečju knjigu nagradu je osvojio Milenko Stevanović za ilustracije u knjizi Beograd za decu Jova Anđića. Takođe nagradu Dositejevo pero osvojila je knjiga Od čitanja se raste – Jasminke Petrović.
Izdanja Kreativnog centra prevedena su na više od 30 jezika i objavljena u mnogim zemalja, od Engleske do Južne Koreje, u kojima su takođe naišla na odličan prijem kod čitalaca.
Nagrada Gligorije Vozarović dodeljena je Kreativnom centru i pre 7 godina – kao najboljem izdavaču u 2006. godini.

Povezana vest:  Izložba nedavno otkivenih fotografija Džona Lenona