sajam_novibeogradOtvoren Drugi novobeogradski sajam knjiga
Novobeogradski sajam knjiga, drugu godinu zaredom, otvoren je u Hali sportova i u organizaciji te opštine. Predsednik opštine Novi Beograd Nenad Milenković je izrazio zadovoljstvo što će ovu prijatnu dužnost podeliti sa jednim od najprevođenijih i najtiražnijih domaćih književnika Zoranom Živkovićem koji je premostio lokalne granice i postao svetski priznati pisac. Živković je za ovu priliku napisao pažnje vredan esej na temu „duše jednog grada“
U eseju je Živkocih tragao za odgovorom gde se ta duša grada nalazi, da bi na kraju zaključio da je ona tamo gde su knjige, po knjižarama i bibliotekama.
-Novobeogradski sajam knjiga koji otvaram najveća je knjižara na Balkanu. Želim da verujem da je i duša Novog Beograda istih razmera. Da će se duša vratiti i u druga mesta u Srbiji. Dugujemo to nebrojenim žrtvama bezdušnika iz poslednje dve decenije, a najprije keruši Mili – rekao je na kraju Živković. Ženka mešanca Mila je sa odsečenim šapama, pronađena, pre desetak dana, u beogradskom naselju Medak, u slučaju koji je uzburkao glavni grad Srbije. Pas je hospitalizovan u jednoj privatnoj veterinarskoj ordinaciji, dok je više udruženja za zaštitu životinja podnelo krivičnu prijavu protiv NN lica. Ove godine Organizacioni odbor Sajma knjiga se postarao da obezbedi više prostora i da bude bolje organizovan i dizajniran.
Dobijen je veoma prijatan ambijent u kome se smestilo 62 izdavača među kojima su: Laguna, Geopoetika, Mono&Manjana, Lom, Kreativni centar, Evro Guinti, Dereta, Kairos, Prometej, Beli put, Solaris, Globosino, Zavod za udžbenike, JRJ, BIGZ publishing, Algoritam, Paladin, Čarobna knjiga…
Specijalni gost sajma je Niški kulturni centar koji, između ostalog, svake zime organizuje Sajam knjiga u Hali Čair kao jednu od vodećih manifestacija posvećenih knjiga u Srbiji, i po broju izlagača i po izuzetno velikoj posećenosti.
Na novobeogradskoj manifestaciji će biti priređeni i sajam antikvarne knjige, izložba mapa, sajam stripa, a u okviru njega i škola stripa i crtanja za osnovce i srednjoškolce.
Svakoga dana do 28. aprila organizovani su prateći programi i gostovanja pisaca, pa će se književnik iz Velike Britanije Tarik Ali koji će se družiti sa čitaocima 26 aprila.
Posetioci sajma će imati priliku da sretnu Radoslava Pavlovića („Moj rođak sa sela“), Dragoljuba Ljubičića , Ivanu Mihić Slobodana Stanišića…. U okviru pratećih manifestacija u saradnji sa organizacijom „Prijetelji dece Novog Beograda“ biće predstavljeni pobednici opštinskog takmičenja recitatora, organizovani kreativne radionice za decu, druženje sa Ljubivojem Ršumovićem, kao i humanitarna akcija u kojoj će biti prikupljane knjige za osnovnu školu „Dragan Hercog“ za decu koja su na lečenju u Institutu za majku i dete. Uz cenu ulaznice od 80 dinara posetioci će dobijati i katalog izdavača, a Novobeogradski sajam knjiga je otvoren svakog dana od 10 do 20 časova.
Povezana vest:  Buđenje proleća u muzeju Zepter