pozoriste ponedeljkomNastavlja se pozorište ponedeljlkom za mlade u Domu omladine Beograda

Dom omladine Beograda i u 2014. godini nastavlja sa realizacijom programa „Pozorište ponedeljkom“, koji je uspešno započet u septembru prošle godine. Do sada je odigrano deset predstava formalnih i neformalnih pozorišnih trupa u kojima učestvuju mladi, a imale su zapažen medijski odjek i izuzetnu posetu. Cene ulaznica su veoma pristupačne – 200 dinara, dok svi srednjoškolci i studenti, uz đačku knjižicu ili indeks, mogu kupiti ulaznice po ceni od 100 dinara. Ovim projektom Dom omladine Beograda želi da pomogne svima koji se trude da ožive omladinsku pozorišnu scenu, školske sekcije i amaterske družine i ponudi još jednu edukativnu i kreativnu mogućnost istinskim ljubiteljima pozorišta.
Tokom februara posetioci Doma omladine Beograda imaće priliku da vide dve nove predstave. Komad „Tramvaj zvani želja“ Tenesi Vilijamsa, u režiji Tee Puharić i produkciji Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, na programu je 4. februara od 20 časova u Sali Amerikana. Trupa Ludum Ludum 10. februara od 20 časova u Velikoj Sali DOB-a izvešće predstavu „Kad se snovi ispune, ne može se više živeti u njim“. Ovaj komad u režiji Petra Ristovskog, koristi motive moći, poverenja i tragične ljubavi iz grčkog mita o Orfeju i Euridici.
Ciljevi projekta „Pozorište ponedeljkom“ su pružanje mogućnosti mladima da kažu šta žele putem pozorišta kao umetničke forme društvenih komunikacija, razvijanje kulturnih potreba među mladima, podsticanje na aktivnosti mladih koje su usmerene ka umetnosti, građenje posebnog stila provođenja slobodnog vremena, kao i postavljanje određenih standarda pozorišta za mlade.

Povezana vest:  Počinje peti Beogradski Irski festival

*********

Predstava: TRAMVAJ ZVANI ŽELjA

Ponedeljak, 03. februar 2014. u 20:00

Produkcija: FDU / Režija: Tea Puharić / Kostim: Milica Požar / Scenografija: Neda Spalajković / Muzika: Novak Ašković / Adaptacija/dramaturgija: Jelana Paligorić

Igraju: Marija Stokić – Blanš / Bogdan Bogdanović – Stenli Kovalski

Anita Stojadinović – Stela / Lazar Đukić – Mič

Komad “Tramvaj zvani želja“ Tenesi Vilijamsa napisan 1947. godine, ovenčan je Pulicerovom nagradom i doživeo je nebrojeno izvođenja širom sveta. U mikrosvet bračnog para Kovalski ulazi Blanš, sestra Stele Kovalski, glavni lik ovog komada, nesrećna žena čija je sudbina ogledalo svih ostalih junaka. Predstava mlade rediteljke Tee Puharić govori o sukobu imaginarnog i realnog, negde na poslednjoj stanici, na margini, tamo gde je nakad bio život.
Tea Puharić apsolvent je Pozorišne i radio režije na FDU u Beogradu, koji je upisala u klasi prof. Nikole Jevtića i asistenta Alise Stojanović, a predstavu “Tramvaj zvani želja“ je režirala kao ispitnu vežbu treće godine u klasi prof. Ivane Vujić i asistenta Ane Đorđević. Asistirala je na projektima u više beogradskih pozorišta, imeđu ostalog na njoj najdražem projektu – mjuziklu “Producenti“ Pozorišta na Terazijama.

Povezana vest:  Ljiljani Blagojević sutra uručenje nagrade

*********

Predstava: KAD SE SNOVI ISPUNE, NE MOŽE SE VIŠE ŽIVETI U NjIMA

Ponedeljak, 10. februar 2014. u 20:00

Trupa LUDUM LUDUM / Produkcija: Kinozoik

Reditelj: Petar Ristovski / Igraju: Teodora Živanović, Bojana Grabovac, Miloš Jadžić i Slobodan Aleksić / Dizajn zvuka: Natalija Živanović, dizajn svetla: Goran Đudić

Ova, u srži ljubavna priča stavljena je u kontest modernog društva i istažuje snove savremenog čoveka kao i problema na koje on nailazi u težnji da pomeri svoje granice. Ekipa od četiri izvođača okupila se da bi kroz scenski pokret, ples, glumu i pevanje pokušala da jednoj dramskoj i filozofskoj temi pristupi na moderan način, minimalnim sredstvima, dovodeći realne elemente u nelogičnu vezu. U nadrealnoj atmosferi nastaje dilema treba li živeti u snovima i šta se zapravo dečava kad se oni ostavre. Da li biti drugačiji znači biti hrabar ili biti lud ili to znači biti i hrabar i lud istovremeno? U težnji ka sopstvenim idealima likovi zaboravljaju da istinski užitak predstavlja samo življenje, da na kraju svi odlazimo na isto mesto, a ono što ostaje nisu naša lična zadovoljstva, već ono što smo uspeli sa nekim da podelimo.
Petar Ristovski rođen je 1986. u Beogradu, gde je završio filmski i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Režirao više kratkih dokumentarnih i igranih filmova i jedan je od autora igranog filma “Gde je Nađa?“.

Povezana vest:  Novi nastavak "Pedeset nijansi" je instant bestseler