Biseri-naslovnaNastavak „Bisera iz upravničkih fioka“ u Parobrodu

Drama Nede Todorović „60 sekundi za čistiji Beograd“, u režiji Aleksandra Nikolića biće izvedena u Ustanovi kulture Parobrod u ponedeljak, 10. februara u okviru ciklusa javnih čitanja još neizvedenih domaćih drama „Biseri iz upravničkih fioka“.
Tragično ubistvo Brisa Tatona poslužilo je kao pozadina Todorovićevoj da u modernoj i poetičnoj dramskoj strukturi, obradi mrak ksenofobije koja je, kako navodi Parobrod, postala obrazac naše stvarnosti, ali i mnogo dublje ponire u srž velike, razarajuće, nagomilane mržnje koja postoji u mladim ljudima spremnim da izađu na ulicu i ubiju nekoga jer je u bilo kom smislu drugačiji od njih.
Nasleđe vremena koje smo preživeli, mračni pečat koji na omladinu utiskuje zatvoreno društvo u kom se frustracije gomilaju do kritične tačke ključanja, na uzbudljiv način prikazane su u ovom tekstu, navedeno je u saopštenju Parobroda.
U drami igraju Jelena Velkovski, Stevan Piale, Andrija Daničić, dirigent je Stevan Zekić i učestvuje hor „Braća Baruh“.
„Biseri iz upravničkih fioka“ nastavljaju da pronalaze tekstove koji postavljaju bitna društveno-angažovana pitanja ili predstavljaju autentičnu sliku kreativnih svetova novih, mladih autora koji tek stupaju na scenu savremenog dramskog pisanja u našoj zemlji.
Cilj ovog programa je da svako javno čitanje u što većoj meri bude nukleus buduće predstave kako bi upravnici pozorišta, dramaturzi, ljudi koji odlučuju koji će se tekstovi postavljati na reportoarima pozorišta, imali priliku da čuju te tekstove i prepoznaju njihov značaj i repertoarski potencijal.
Premijeru javnog čitanja pratiće i panel diskusija sa temom „Maloletničko nasilje i nasilje među navijačima fudbalskih klubova“ na kom će govoriti niz eminentnih stručnjaka iz oblasti koje obrađuju ovaj fenomen.

Povezana vest:  Ekskluzivni komplet „Vreme smrti" Dobrice Ćosića od 16. jula u prodaji