picasso-museumPikasov muzej u Parizu biće ponovo otvoren u junu

Muzej Pabla Pikasa u Parizu, koji je zbog renoviranja i modernizacije zatvoren od 2009. godine, uskoro će ponovo biti otvoren za posetioce.
-Svaki čin stvaranja je najpre čin destrukcije – aforizam je španskog slikara koji savršeno pristaje petogodišnjoj restauraciji muzeja koja se konačno privodi kraju.
Muzej, koji sadrži najveću kolekciju dela Pabla Pikasa (1881-1973), proširenjem je dobio tri puta veći prostor i sada obuhvata 3.800 metara kvadratnih, raspoređenih na pet spratova.
-Želeli smo da sav prostor posvetimo kolekciji i u tome smu uspeli – izjavila je direktorka muzeja An Baldasari novinarima koji su obišli gradilište.
Arhitekta Žan-Fransoa Boden imao je zadatak da osmisli muzej koji može da primi do milion posetilaca godišnje, a da se to ne odrazi negativno na samu zgradu muzeja, elegantne barokne građevine iz 17. veka, smeštene u Mareu, jednoj od nastarijih četvrti Pariza.
Radovi na preuređenju Pikasovog muzeja, koji je pored dodatnog izložbenog prostora dobio i edukativni kutak, auditorijum i kafe terasu sa predivnim pogledom na fasadu zgrade, koštali su 52 miliona evra.
Geometrijski oblikovana stabla u dvorištu muzeja, delo Erika Donta, pružaju pravi „kubistički“ doživljaj posetiocima koji će moći da uživaju u skladno uređenim i negovanim travnjacima.
Kako bi pomogao finansiranje radova, muzej je 147 dela iz svoje kolekcije poslao na „turneju“ po svetu, u okviru koje su bila prikazana u 20 gradova, od Zagreba do Toronta. Na taj način je prikupljeno 31 milion evra.
U narednim mesecima, sve te slike će ponovo biti okačene u muzeju, a dela koja nisu putovala u inostranstvo biće izvađena iz ultra-tajnog skrovišta u kojem su čuvana svih ovih godina.
Na pitanje novinara šta bi Pikaso rekao na novi izgled muzeja, arhitekta Stefan Tuen, zadužen za istorijski deo restauracije, rekao je da bi slavni slikar bio zadovoljan spojem klasičnog i savremenog.
-On je bio pobornik modernizma, ali je često živeo u starim zdanjima – naveo je on i dodao da bi se Pikaso „osećao savršeno udobno između ovih zidova“.
Muzej je otvoren 1985, 12 godina posle smrti Pabla Pikasa. Prvi eksponati potiču iz Pikasove privatne zbirke, čiji su deo muzeju poklonili njegovi naslednici. Tokom godina, muzej je obogaćivan drugim poklonjenim delima, među kojima su i ona koja su bila u vlasništvu Žakline Pikaso, druge Pikasove žene.

Povezana vest:  Knjiga „Zamka sreće“ za sve ljubitelje popularne psihologije