YBD-konkursRaspisan konkurs „Mladi balkanski dizajneri 2014“

Kulturna organizacija Mikser u saradnji sa Hrvatskim dizajnerskim društvom i kulturnom organizacijom „Public Room“ iz Makedonije raspisali su četvrti po redu regionalni konkurs za dizajnere „Mladi balkanski dizajneri 2014“ (Young Balkan Designers 2014).
Konkurs je otvoren do 10. marta, a mogu se prijaviti mladi dizajneri do 35 godina iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Madjarske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske.
Učesnici konkursa prijavljuju se popunjavanjem onlajn formulara na adresu www.ybd.mikser.rs. Stručni žiri kojim predsedava svetski priznati industrijski dizajner Konstantin Grčić selektovaće radove prijavljene na regionalni konkurs čiji je cilj da ujedini regionalnu dizajnersku scenu, približi je medjunarodnom tržištu i ojača njen kreativni potencijal.
Ovogodišnji regionalni konkurs odvija se pod sloganom „Heroji svakodnevice“ (Everyday heroes) i vidi dizajn kao katalizator društvenih promena i podstiče dizajnerska rešenja kojima autori mogu da doprinesu zajednici i pojedincima u rešavanju njihovih problema, saopštio je organizator.
Žiri će odabrati 10 pobednika regionalnog konkursa mladih dizajnera čiji će radovi biti predstavljeni u okviru jednogodišnje putujuće izložbe na regionalnim dizajn manifestacijama, poput „Dana D“ u Zagrebu, „Mikser festivala“ u Beogradu, „One Design Week-a“ u Plovdivu, „Skopje Design Week-a“ u Skoplju, „Klaster Festivala“ u Podgorici, „Tirana Design Week-a“ u Tirani, Beogradskog sajma nameštaja.
Autori najbolja tri projekta dobiće priliku za dodatno stručno usavršavanje kroz radionice i praktične obuke sa vodećim regionalnim dizajnerima i proizvodjačima.

Povezana vest:  Tokom vikenda besplatni koncerti u sklopu BEMUS-a: hor Branko i Petar Pejčić, u ponedeljak naša čuvena Ksenija Jankovic i Kandida Tompson