plakatkrcko

Premijera baleta „Krcko Oraščić“ 18. marta u NP

Jedan od najpopularnijih baleta na svetskoj plesnoj sceni „Krcko Oraščić“ na muziku Petra Iljiča Čajkovskog biće premijerno izveden na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u utorak, 18. marta, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u nacionalnom teatru.
„Pokazali smo da nam je umetnost najvažnija, prevazišli smo sve teškoće i pred nama je premijera „Krcka“ u koreografiji Konstantina Kostjukova, igrača i umetnika najfinijeg kova za koga mi je drago što se odlučio da napravi svoje prve koreografske korake“, rekao je v. d. upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić.
Prema rečima Kostjukova, „Krcko Oraščić“ je predstava koja je stvarno nedostajala Narodnom pozorištu. Radili su mnoge dobre projekte i publika može biti zadovoljna ali Krcka nije bilo više od tri decenije iako je to prvi balet koji je postavljen u Narodnom pozorištu 1923.godine, rekao je on.
Tada je balet „Krcko Oraščić“ kao prvu predstavu tek osnovanog Baleta narodnog pozorišta postavila primabalerina Marinskog teatra u Sankt Peterburgu Jelena Poljakova. Na scenu nacionalnog teatra balet je ponovo vratio Žarko Prebil 1978. godine i u drugoj obnovi 1983.godine.
Kostjukov je na konferenciji za novinare rekao da je njegova koreografija moderna, u skladu sa zahtevima vremena i sposobnostima igrača koje su sada mnogo veće iako je u pitanju klasični balet.
„Bitno mi je da moj balet ima svoje biće, da ne bude ničija kopija, trudio sam se da zakomplikujem, koreografija je zahtevna i teška ali naši igrači su ispunili i ono što sam mislio da neće moći“, rekao je Kostujov.
On je ocenio da je Narodno pozorište dobilo interesantnu i zahtevnu predstavu koja će sigurno imati dug život na sceni.
Baletska predstava „Krcko Oraščić“ radila se u tri podele, uključeno je mnogo mladih igrača, kompletan baletski ansambl i solisti, Orkestar Narodnog pozorišta sa dirigentom Đorđem Pavlovićem.
Zbog povrede Dušanka Đorđević i Jovan Veselinović izgubljena je jedna podela a ko će igrati Mašu i Krcka na premijeri Kostjukov će videti nakon današnje generalne probe.
„Sada imamo dve Maše, Bojanu Žegarac i Teodoru Spasić, dva Krcka, Jovicu Begojeva i Igora Pastora, najverovatnije na premijeri igraju Žegarac i Begojev“, rekao je Kostjukov.

Povezana vest:  Mjuzikl po dečjoj seriji Na slovo na slovo od 17. aprila