plakat-jadniciVečeras premijerna obnova mjuzikla „Jadnici“ u Madlenianumu

Mjuzikl „Jadnici“ po romanu Viktora Igoa, autora Alena Bublila i Klod-Mišel Šenberga, koji se igra u 38 zemalja i do sada je videlo 60 miliona gledalaca, večeras će imati premijernu obnovu u Operi i teatru Madlenianum.
Hit predstava zemunskog pozorišta mjuzikl „Jadnici“ u režiji Nebojše Bradića, postavljena 2007.godine, vraća se na scenu Madlenianuma na zahtev publike kao i izuzetnih kritika i spremnosti Madlene Cepter da uloži sredstva u ovaj skup projekat koji se do najmanjeg detalja radi uz saglasnost britanske agencije koja zastupa autore mjuzikla „Les Miserables“.
Prema rečima generalnog direktora Madlenianuma dr Branke Radović, ova agencija donela je 2010. godine odluku za sve kuće koje od tog trenutka postavljaju mjuzikl obavezujuće promene u partituri, kako za orkestar tako i za vokalni i glumački deo uloga. Promene u partituri u odnosu na postavku iz 2007.godine idu ka ozbiljnoj muzici, ka operskom žanru, kazala je Radović.
Pored ove promene koju zahteva britanska agencija, obnovljeni mjuzikl „Jadnici“ u Madlenianumu imaće i novog Žana Valžana, zbog bolesti Zafira Hadžimanova glavnu ulogu u mjuziklu u novoj postavci igraće Nebojša Dugalić.
Osveženje je i promena uloga dva aktera prethodne postavke, Dejan Lutkić i Srđan Timarov u novoj postavci imaju zamenjene uloge.
Hit u svetu od prve postavke u Londonu 1985.godine, mjuzikl „Jadnici“ vraća se na scenu u potpuno drugačijem muzičkom i dramskom smislu.
Dirigent Vesna Šouc Tričković predvodiće orkestar, hor i glumce, scenograf je Geroslav Zarić a kostimograf Bojana Nikitović.
Žana Valžana igra Dugalić, inspektora Žavera Lutkić, Fantinu Katarina Gojković, Tenardija Timarov a gospođu Tenardije Nataša Marković.
U mjuziklu igraju i Branislava Podrumac, Ivan Bosiljčić, Dubravka Arsić, Ljubomir Popović, Zoran Leković, dečaci Marko Rapajić, Aleksa Stanilović i devojčice Katarina Tričković i Tijana Golemović.
Romantično tragična priča o prijateljstvu, odanosti i prkosu, odigrava se u burno vreme francuske istorije. Prati život Žana Valžana, čoveka koji je osuđen na 19 godina prinudnog rada zato što je ukrao veknu hleba da bi ishranio svoju porodicu. Valžan biva pušten na uslovnu slobodu, ali ga neumorno tokom godina goni mračni inspektor Žaver.

Povezana vest:  Akcija Vulkan izdavaštva i Oktopod travela