biti drugacijiLaguna pomaže deci sa autizmom

Izdavačka kuća „Laguna“ obeležiće 2. aprila Dan obolelih od autizma promocijom knjige „Biti drugačiji“ Luke Mijovića u Delfi kafeu u SKC-u.
Luka Mijović je rođen u Beogradu 18. januara 1995. godine. Živi u Beogradu i pohađa školu „Anton Skala“. Ima autizam, neverbalan je i komunicira putem pisanja.
Zahvaljujući predanom i kontinuiranom radu njegovih terapeuta Snežane Babović i Mirjane Kaluđerović. koje su radile na njegovom opismenjavanju, Luka je shvatio važnost komunikacije i uživa danas u njoj.
Pored srpskog, Luka se služi engleskim i pomalo nemačkim jezikom. Pesme iz knjige „Biti drugačiji“ nastale su 2009. godine kao Lukin način da izrazi svoja osećanja, da komentariše, da objasni, da nas nasmeje. Inspiraciju nalazi kako u svojim osećanjima tako i u dnevnim događanjima. Dosad je napisao preko 500 pesama.
Iz Lagune podsećaju da autizam nije bolest, već razvojni poremećaj komunikacije i socijalne interakcije koji se javlja u ranom detinjstvu i traje do kraja života. Češće se javlja kod osoba muškog pola.
Osobe sa autizmom imaju problem u učenju, počev od ranog usvajanja osnovnih navika pa do sticanja apstraktnih znanja i socijalnih veština. Smetnje su najviše izražene u domenu komunikacije, u razumevanju i prihvatanju pravila i zahteva koje socijalne situacije postavljaju i usklađivanju sopstvenog ponašanja tim situacijama.

Povezana vest:  Željko Lučić u Verdijevoj tragediji uživo iz Metropolitena