Zene solunci govoreEvro Đunti najavljuje svedočenja Žene solunci govore, Antonija Đurića

Žene solunci govore predstavlja autentično i potresno svedočanstvo o hrabrosti srpskih majki i devojaka koje su krenule sa vojskom u odbranu svoje otadžbine, doživele albansku golgotu i učestvovale u probijanju Solunskog fronta. Autor je Antonije Djurić, jedan od naših najvećih poznavalaca tog perioda, autor knjiga Solunci govore i Za čast otadžbine koje su doživele više desetina izdanja.
Ovo bogato ilustrovano svedočanstvo u tvrdom povezu govori o hrabrim i odvažnim kćerima Srbije koje su branile obraz i čast svog naroda u Velikom ratu, o kojima je pisala svetska štampa sa divljenjem, a čuveni francuski generali, poput Franša d’Eperea u njemu videli jedinu uzdanicu za odbranu od neprijatelja.
Svetska štampa donosila je njihove slike na svojim naslovnim stranama i sa divljenjem izveštavala o junačkim podvizima velike Milunke Savić, srpske Jovanke Orleanke, i Sofije Jovanović, čuvene braniteljke Beograda.
Antonije Djurić nam još pripoveda o podvizima i junaštvu Vasilije Vukotić, ćerke serdar Janka Vukotića, Nataliji Bjelajac, hrabroj Slovenki maturantkinji koja je napustila rodni Maribor i pošla da brani srpsku zemlju. Tu su i priče o Marici Savić, Milosavi Perunović, Lenki Rabasović, i mnogim drugim odvažnim ženama koje su prešle sve strahote Albanije i hrabro zakoračile na Solunski front, da se bore protiv neprijatelja do ostvarenja jednog jedinog cilja – slobode svoje voljene otadžbine.

Povezana vest:  Dani za Perverzije su 18. i 19. februar