livaj-servud-u-akcijiRED BULL X-FIGHTERS
Livaj Šervud trijumfovao je na startu nove sezone

„Gumeni dečak“ sa Novog Zelanda trijumfovao je na startu nove sezone Red Bull X-Fighters.
Livaj Šervud, Red Bull X-Fighters šampion iz 2012. godine, pobedio je na prvoj stanici ovog fristajl motokros šampionata u Meksiku. Pred prepunom arenom Monumental Plaza de Toros, Šervud je u finalu bio bolji od Australijanca Džoša Šijana koji je završio na drugom mestu, dok je Španac Deni Tores bio treći.
Ova arena je kultno mesto kada je Red Bull X-Fighters u pitanju, a vatrena meksička publika popunila je sve do poslednjeg od 38.000 mesta kako bi gledala najbolje fristajl motokros vozače koji izvode neverovatne leteće trikove i do 15 metara u vazduhu.
Nakon što je bio prvi u kvalifikacijama, Livaj Šervud je i na samo takmičenje ušao potpuno odlučan da pobedi. Njegovi neverovatni trikovi oduševili su i publiku i sudije, ali je borba protiv Šijana bila je veoma napeta i neizvesna, ipak Livajevi „Turntable“ i „Kiss of Death Backflip“ bili su dovoljni za pobedu.
– Zaista sam se turdio da ne razmišljam protiv koga idem, već da dam najbolje od sebe. Trudiću se da tokom sezone pomeram granice i krčim sebi put – rekao je pobednik.
Drugoplasirani Šijan bio je veoma srećan i zadovoljan plasmanom, „Publika u Meksiku čini da se osećam dobro … fenomenalno. Ovo je neverovatno – reči ne mogu to da opišu.“
Španac Deni Tores nažalost nije pružio svoj maksimum zbog povrede, ali je i te kako umeo da zabavi meksikčku publiku čiji je miljenik. Ono što niko nije očekivao je da će prošlogodišnji šampion i jedan od apsolutnih favorita Tomas Paže ispasti u četvrtfinalu.
Mladi Meksikanac Erik Ruiz dospeo je do kvalifikacija, ali je diskvalifikovan zbog toga što je uradio „volt“ – trik koji je izveo po prvi put u životu i to pred domaćom publikom, međutim problem je što u kvalifikacijama takmičari nisu smeli da rade trikove koji podrazumevaju rotacije.
Iako svestan da će ga taj potez diskvalifikovati Ruiz je ipak izveo ovaj težak trik koji u fristajl motokros svetu ume da izvede svega nekoliko vozača.
Sledeća stanica ovog šampionata je Osaka (Japan), gde će se fristajl motokros ekspedicija zaustaviti 25. maja.

Povezana vest:  SUBOTIČKI MOTORISTA GABOR SAGMAJSTER SPREMAN ZA VRUNSKI MOTO–IZAZOV, Borba sa peskom Dakara

PHOTO: Sebastian Marko/Red Bull Content Pool