madlenijanumMadelnianum učestvuje u proslavi Evropskih dana opere
Opera „Mandragola“ Ivana Jevtića, biće izvedena u Operi teatru „Madlenianum“ 9. maja, u okviru obeležavanja „Evropskih dana opere’, koji će se održati 8. i 9. maja.
U saopštenju Madlenianuma se navodi da će u okviru „Evropskih dana opere“ 8. maja u prostoru Bel etaža Opere teatra „Madlenianum“ biti otvorena izložba raznih rukotvorina i izložba slika naivnog slikarstva.
Gosti Madlenianuma tokom obeležavanja Evropskih dana opere biće ljudi razlicitih nacionalnosti: srpske, mađarske, romske, albanske, slovačke, rusinske, češke, nemačke, rumunske, hrvatske, jevrejske, makedonske, a većina ce na izvođenje opere „Mandragola“ doći u svojoj narodnoj nošnji.
Tokom obeležavanja dana opere, iz Beograda i unutrašnjosti će posredstvom asocijacija tih nacionalnosti stizati autobusi sa zainteresovanim gostima u posetu Madlenianumu, kao i znamenitostima Zemuna i Beograda.
Poseta će biti organizovana u saradnji sa Turističkim društvom „Zemun“ koje će ih povesti u razgledanje znamenitosti Zemuna kao specifičnog dela Beograda, u kome živi 20 različitih narodnosti.
Gosti koji dolaze iz različitih krajeva Srbije, upoznaće se i sa Beogradom i njegovom specifičnom istorijskom ulogom koju je imao u spajanju različitih kultura i religija tokom vekova.
Gosti će u Madlenianumu, kroz priču dugogodišnjeg inspicijenta opere, saznati kako nastaje operska predstava. Razgledaće scenu i inspicijentski pult sa kog se vodi predstava, a imaće priliku i da vide dekoratera koji postavljaju, a u toku predstave vrše dekorske promene, garderobe gde se umetnici kostimiraju, maskirnicu gde se šminkaju i friziraju pred sam nastup.
Opera teatar „Madlenianum“, kao član asocijacije „Opera Evropa“ učestvuje u obeležavanju „Evropskih dana opere“, od samog osnivanje te proslave, 2006. godine, a ove godine u toj proslavi učestvuje više od 100 operskih kuća iz 22 evropske zemlje.
Povezana vest:  Predstava “Demokratija” u BDP: Gorak smeh za publiku