jdp_novoPremijera Zapisi iz podzemlja Dostojevskog u JDP-u
Predstava „Zapisi iz podzemlja“ Dostojevskog, u režiji Ane Đorđević, premijerno će biti izvedena 10. maja u Teatru „Bojan Stupica“ u Beogradu, saopšteno je iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP).
U saopštenju se navodi da predstava govori o povučenom čoveku koji očajnički želi da dobije potvrdu sebe od strane svoje okoline, drugog čoveka, da vidi sebe u očima drugog ljudskog bića kao vrednog poštovanja, divljenja pa i ljubavi i da u razmeni „unutrašnjih dobara“ ostvari sebe i tim svojim „unutrašnjim dobrima“ da smisao.
-No u zatrovanoj urbanoj sredini, košnici velegrada, u kojoj se more preplašenih individua krije iza epoleta i bundi, ma koliko se batrgao, ne može dobiti ni poštovanje ni ljubav, jer su ti ljudi naučili da u bespoštednoj životnoj borbi štite svoj integritet poništavanjem osećanja i emotivnim otuđenjem – piše u saopštenju.
U predstavi igraju Srđan Timarov, Marko Baćović, Jelena Trkulja, Marinko Madžgalj, Bojan Lazarov, Đorđe Marković i Slobodan Tešić.
Dramatizaciju novele „Zapisi iz podzemlja“ Dostojevskog potpisuje rediteljka Ana Đorđević kojoj je ovo treća predstava na nekoj od scena JDP-a.
U saopštenju JDP-a se dodaje da će 22. maja u na sceni „Studio JDP“, premijerno biti izvedena predstava „Histerije“ Terija Džonsona u režiji Ivana Vukovića.
Komad govori o susretu dve istorijske ličnosti: Sigmunda Frojda i Salvadora Dalija, u julu 1938. godine u Londonu nakon što je Frojd emigrirao iz Beča pred naletom nacista i pokušava da otkrije o čemu su oni tada pričali.
U predstavi igraju Mladen Andrejević, Goran Jevtić, Suzana Lukić i Nebojša Ljubišić.
Kazalište „Gavella“ iz Zagreba, izvešće 30. maja na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“ predstavu „Barbelo, o psima i deci“ Biljane Srbljanović u režiji Paola Mađelija.
U predstavi igraju Dijana Vidušin, Perica Martinović, Ksenija Pajić, Ranko Zidarić, Milan Pleština, Rakan Rushaidat, Franjo Dijak, Barbara Nola, Sven Medvešek, Ozren Grabarić, Ivana Roščić.
Iz JDP-a je najavljeno da će predstava „Sanjari“ tog pozorišta, biti izvedena na 17. Međunarodnom festivalu malih scena, koji se od 3. do 10. maja održavaa u Rijeci.
Na festivalu gostuju pozorišta iz Hrvatske, Slovenije, BIH i Gruzije, a početkom juna, predstava „Sanjari“ biće izvedena na Šestom festivalu „Premieres“ u Strazburu.
Predstava „Sanjari“ rađena je po tekstu Roberta Musila, u režiji Miloša Lolića, a uloge tumače Nikola Vujović, Dubravka Kovjanić, Vanja Ejdus Kostić, Sena Dorović, Goran Jevtić Feda Stojanović Cvijeta Mesić Radovan Vujović i Srđan Marković.
Povezana vest:  Promotivna radionica svahili jezika u MAU