GAF-LOGOKoncert brazilskog gitariste Danijela Markesa u DOB-u
 
Brazilski gitarista Danijel Markes održaće koncert u četvrtak, 18. septembra u Domu omladine Beograda u okviru promocije Kreativnog kursa gitare.
Pre koncerta biće predstavljen projekat Kreativni kurs gitare, koji se već tri godine uspešno organizuje u Beogradu u organizaciji Gitar art festivala.
Danijel Markes je diplomirao na Federalnom Univerzitetu u Rio de Ženeiru, gde je i magistrirao na tezi Gitara u Frevu: jezik u konstrukciji.
Intenzivno je svirao i snimao sa čuvenim brazilskim umetnicima instrumentalne muzike kao što su Ermeto Paskal, Paulo Moura, Ginga, Karlos Malta, Robertinjo Silva, Ze Paulo Beker, Nelson Faria, Žilson Perenzeta, Armandinjo, UFRJAŽ, Nikolas Krasi i Žovino.
Sa orkestrom Frevo Diablo, u 2010. godini osvojio je najznačajniju brazilsku nagradu Premio da Musica Brasileira za najbolji cd iz oblasti regionalne muzike. Održao je brojne radionice i predavanja na prestižnim međunarodnim institucijama.
Nastupio je u preko 40 evropskih zemalja i na festivalima kao što su Kopenhagen džez, Mir gitar festival, Upsala gitar festival, Hapavesi folk, Talina gitar fest, Esti koncert, Guitar Art Summer Fest.
U SAD je, takođe, imao turneju i nastupio je na prestižnom SXSW festivalu, kao i u svim značajnim koncertnim salama i na festivalima u Čikagu, San Francisku, Los Anđelesu, Njujorku i Filadelfiji.
Godine 2002. osvojio je nagradu Premio Maestro Eleazar de Carvalho za najboljeg solistu, izvodeći Vilja Lobosov Koncert za akustičnu gitaru i orkestar zajedno sa Brazilskim nacionalnim orkestrom.
Sa svojim triom je 2010 u čuvenom džez klubu Jažhus Montmartre u Kopenhagenu uživo snimio cd.
Povezana vest:  Muzičari koji su napisali svoju najbolju muziku posle 65.