Logo Eurovision Song Contest 2015

Ukrajina neće učestvovati na Evroviziji zbog krize 

Ukrajina neće učestvovati na takmičenju pesme Evrovizije 2015. godine, saopštila je danas ukrajinska nacionalna televizija navodeći kao razloge troškove učešća i višemesečne sukobe na istoku zemlje. 
-Znamo da je Evrovizija pitanje imidža i prestiža a mi nemamo pravo da predložimo nešto lose – rekao je direktor televizije Zurab Alasanija. 
-Mi jednostavno nemamo novac da uradimo nešto dobro – dodao je Alasanija navodeći „nestabilnu političku i finansijsku situaciju u zemlji i vojnu agresiju na istoku, kao i aneksiju ukrajinskih teritorija“. 
Prema njegovim rečima, ukrajinska televizija je u dogovoru s Radio-televizijom Evropske unije (UER) odlučila da odustane od učešća 2015. godine. Tokom ovogodišnje Evrovizije, organizatori konkursa su naveli da će se glasovi stanovnika crnomorskog poluostrva Krim, kojei je u martu pripojeno Rusiji, računati kao glasovi Ukrajinica iz tehničkih razloga. 
Ukrajina je 2004. godine bila pobednica pesme Evrovizije s pevačicom Ruslanom. Ukrajinska pop zvezda učestvovala je u uličnim demonstrancijama koji su doveli do smene predsednika Viktora Janukoviča. 

Povezana vest:  Stiv Vai sa najnovijom gitarom u Kombank Areni