Vlada Nikic Cedomir Milosavljevi autor fotografijePremijerna koncertna promocija albuma „Veština senčenja“ Vladimira Nikića

U Pančevu se od 26. do 28. septembra u organizaciji Kulturnog centra Pančeva održava dvanaesti internacionalni world music festival Ethno.com. Poslednje večeri festivala publika će premijerno uživati u koncertnoj promociji novog albuma „Veština senčenja“ Vladimira Nikića.

Ethno.com festival počinje u petak, koncertom mladog tamburaškog orkestra „Neven“ M.Š. „Jovan Bandur“ iz Pančeva, a potom će od 20.30 nastupiti specijalni gosti festivala, marokansko-mađarski sastav „Čalaban“, koji neguje tradicionalnu marokansku muziku u kombinaciji sa etno uticajima Evrope i Balkana. Druge večeri publika će uživati u koncertima domaćih sastava „Moraitika“ i „Kal“, dok je poslednje večeri festivala na programu koncertna promocija novog albuma Vladimira Nikića „Veština senčenja“.
Festival prate i dva predavanja, „Globalna i totalna tranzicija: Posle muzike“ Miška Šuvakovića, koje će biti održano u petak, 26. septembra u 19 časova u Foajeu Kulturnog centra, i „World music kao kulturni fenomen“ Marije Ristivojević, zakazano za poslednje veče festivala u 19 časova. Predavanja uređuje dr Rastko Jakovljević, etnomuzikolog.
U sklopu ovogodišnjeg programa biće organizovana i promocija World music asocijacije Srbije i magazina „Etnoumlje“, i to u nedelju, 28. septembra, od 19 časova.

Povezana vest:  MTV TAKEOVER – HLADNO PIVO

Vladimir Nikić Band

Darko Karajić – lauta
Vartan Baronijan – čelo
Akaš Bat – perkusije
Vladimir Nikić – bas, harmonika
Specijalni gost: Aleksandar Petrović – duduk

O Vladimiru Nikiću:

Vladimir Nikić rođen je 1966. godine u Pančevu. Svira harmoniku i bas. Početkom devedesetih godina 20. veka nakon višegodišnjeg sviranja u folklornim ansamblima, a kasnije u džez sastavima, ušao je tokove takozvane „nove balkanske muzike“, kao član etno-džez sastava „Levantinci“ u muzičkom projektu „Vizantija“, koji je predvodio Miloš Petrović. Kvartet je imao vodeće mesto world music žanra na balkanskom prostoru tokom devedeseth godina.

Povezana vest:  2CELLOS: "Radujemo se dolasku u Beograd!"

Krajem devedesetih počinje da komponuje i 2002. godine objavljuje svoj prvi studijski album pod nazivom „Čestita nedelja“. Najpoznatija numera sa ovog albuma „Accordion“ korišćena je kao glavna muzučka tema u filmu „Love“, reditelja Vladana Nikolića, baletu „Purple Walk“, koreografa Stijna Celisa, monodrami „Lina, od kamena tvrđa“, autorke Vesne Stanković, i brojnim tv emisijama domaće i strane produkcije.

Povezana vest:  Troye Sivan iznenadio novom pesmom

„Na poslednjem studijskom albumu pod nazivom „Veština senčenja“, Vladimir Nikić kroz jednostavnu i svedenu formu dočarava muziku Balkana uz odgovarajuću upotrebu tradicionalnih i temperovanih instrumenata. Nije reč samo o numerama sa elementima folklora, iako oni dominiraju i predstavljaju osnovu albuma, već i o veštoj kombinaciji etno zvuka i džeza kojom prikazuje slojevitost balkanske muzike. Većina numera su Nikićeve teme predstavljene redukovanim instrumentarijumom uz inventivo korišćenje bas gitare kao solističkog instrumenta.“*

*iz najave serijala Muzika sveta, emitovano 04.marta 2014. godine, Radio Beograd 3