Svetski dan prodavnica ploča (Record Store Day) održan je u subotu, 20. aprila u Čumićevom sokačetu u organizaciji izdavačke kuće Mascom i Paralel – Beogradskog festivala subkulture.

Ovogodišnje izdanje proslave vinila obeležila je rekordna posećenost, velika berza ploča na kojoj su učestvovali kolekcionari iz cele Srbije, nastupi DJ-eva, a u MASCOMSTORE radnje stigla su ekskluzivna izdanja na vinilu koja upravo ovog dana specijalno izlaze u celom svetu.

Dan prodavnica ploča iz godine u godinu okuplja veliki broj ljubitelja ovog nosača zvuka, sve veći broj mladih, ali i mnogobrojne poznate ličnosti koje se okupljaju u Čumiću.

Proslavu vinila obeležili su i nastupi DJ-eva koji su puštali svoju omiljenu muziku. Svoje omiljene vinile vrteli su Miss Millie, Yelisaveta, Kes K Se, DJ Peppe, Mark Wee, Oblakoderke, Matchstick Dolly – Boba, Marjan Terzić – Captain Terza, Nikola (TV Bastilja) i Anđelka, Sara Janković (Elite Party), All Stars, Goran Zmix Kovačević, From the Heart, Jutro, DJ Munja…

Povezana vest:  Bijonse, Lana Del Rej na saundreku "Velikog Getsbija"

Beogradski DJ-evi publiku su vodili kroz izuzetnu selekciju muzike od deep house-a, afro bita i Bossa nova, preko funka, soula i klasika diska, pa sve do electo, tehno, punk-rok, ali i zvuka domaćih singlica, pa i narodnog melosa.

Beogradski DJ Kes K Se koji nastupa u skoro svim beogradskim klubovima je zagrevao posetioce zvucima iz Brazila. Nakon njega nastupio je DJ Peppe koji je rekao da njegova kolekcija ploča broji između šest i sedam hiljada i da ih skuplja još od osamdesetih. On je podelio sa publikom da mu je Record Store Day najomiljeniji muzički praznik. Još jedna od legendi beogradskog klabinga Mark Wee poznat po puštanju ploča u kultnim klubovima kao što su Industrija, Buha, Akademija, Plastik, Soulfood, podigao je atmosferu puštajući sa ploča svoj dinamični electro-tehno set. Matchstick Dolly – Boba i Marjan Terzić – Captain Terza priredili su pravi energični punk-rock set rekavši za ploče da su najbolji nosači zvuka sa kog DJ-evi mogu da puštaju. Još jedna od legendi DJ scene Goran Zmix Kovačević svojim setom je razgalio posetioce i naglasio da mu je žao što se ovaj događaj ne događa češće. Članice magazina Oblakoder koji aktivno prati dešavanja i muzičku scenu takođe su imale sjajan muzički izbor pesama disko zvuka.

Povezana vest:  Supergrupa The Smile objavila novi album “Wall Of Eyes”, a za koncert 14. juna u Hangaru već rasprodato pola kapaciteta!

Mascom je za ovaj dan spremio i specijalne akcijske cene u MASCOMSTORE radnjama (Čumić, Galerija i Ušće) kao i na mascom.rs koje će važiti za sva, osim RSD 2024. izdanja i ona koja su već sniženih cena. Ovogodišnja Record Store Day izdanja, između ostalih, su Fleetwood Mac i (Rumours), Ramones (The 1975 Sire Demos (Demos)), Lost In Translation (Soundtrack), Talking Heads (Live On Tour), The Doors (Live at Konserthuset, Stockholm, 1968), The Notorious B.I.G. (Ready To Die: The Instrumentals), The Sisters of Mercy (Body and Soul/Walk Away), Morrissey & Siouxsie, (Interlude), Morcheeba (B-Sides & Beats), AIR (Kelly Watch the Stars) i mnoga druga.

Povezana vest:  Billie Eilish novim singlom kruniše ovogodišnji uspeh

Foto: Marija Vojvodić