arsen_dedicArsen Dedić posle pet godina održao koncert u Beogradu

 

Hrvatski kantautor i šansonjer Arsen Dedić (72), posle višegodišnje pauze, održao je koncert u prepunoj sali Centra „Sava“.

Muzičar koji je obeležio muzičku scenu bivše Jugoslavije, oduševio je sinoć beogradsku publiku svojim najpopularnijim kompozicijama kao što su „Od kuće pored mora“, „Čovek kao ja“, „O mladosti“, „Moderato kantabile“, „Balada o prolaznosti“, „Tvoje nježne godine“, „Milena“ &.

Dedić je publiku nagradio i stihovima „Nedaj se Ines“, da bi posle burnog aplauza i izlaska na bis sam za klavijaturama otpevao još tri pesme. On je u Centru „Sava“ nastupio u pratnji Simfonijskog orkestra i Big Benda RTS-a, a gosti koncerta bili su njegov sin pijanista Matija Dedić, Petar Grašo i dečji hor „Kolibri“.

Povezana vest:  Damir Urban promoviše album "MAMUT" u Beogradu

Prvi deo koncerta bio je posvećen muzici iz filmova, da bi posle pola sata na scenu izašao Dedić i nešto manje od dva sata ljubiteljima njegovih šansona priredio muzički doživljaj za pamćenje.

Dedić je prvi put , nakon pauze od 16 godina, nastupio u Srbiji u maju 2005. godine, na koncertima u Novom Sadu i Beogradu. Ovaj muzičar postao je poznat na prostorima bivše Jugoslavije tokom 60-ih godina, zahvaljujući nastupima na tada popularnim muzičkim festivalima, kao i svojim pesmama koje su, na početku, uglavnom, bile protkane folklornim motivima Dalmacije, sa prepoznatljivim uticajem francuskih šansona. Osim pisanja pesama, ovaj kantautor se istakao i komponovanjem filmske i pozorišne muzike, kao i muzike za brojne televizijske emisije, a njegove knjige poezije dugo su bile među najprodavanijim. Prošle godine objavljena je antologija Dedićevih pesama, nastalih tokom njegove 50 godina duge karijere, pod nazivom „Dobrotvorov dom“, a poslednji album „Rebus“ izdao je 2008. Posle nastupa u Beogradu, Dedić će danas održati koncert i u novosadskom „Spensu“.

Povezana vest:  20 novih imena za proslavu 20 godina EXIT festivala!