Vasil-Hadzimanov-foto-Ivana-CuturaVasil Hadžimanov bend na 30.Beogradskom džez festivalu

Na jubilarnom 30.Beogradskom festivalu koji se održava pod motom „Sve zvezde džeza“ u Domu omladine Beograda večeras će nastupiti domaće džez snage sa kojima srpska džez scena ponosno izlazi pred svet, najavio je organizator DOB.
Vasil Hadžimanov nastupiće sa svojim Triom i kompletnim Vasil Hadžimanov bendom. Publici će predstaviti posebno naručen festivalski projekat, u okviru kojeg sarađuje sa američkim alt saksofonistom srednje generacije, Dejvidom Binijem, specijalnim gostom koncerta.
Program koncerta predstavlja dva aspekta umetničkog rada istaknutog kompozitora i džez muzičara, u prvom delu Hadžimanov izvodi kompozicije za akustični džez trio, program koji je ranije objavljen na albumu „El Raval“. U drugom delu predstaviće se električna postava, Vasil Hadžimanov bend.
Specijalni gost i akustičnog i električnog programa biće alt saksofonista Bini, jedan od najistaknutijih američkih džez umetnika srednje generacije, sa kojim je Hadzimanov radio tokom boravka u SAD. Koncert će biti snimljen, a Hadžimanov planira da deo ovog snimka uključi na njegov sledeći, živi album.
Pre naručenog festivalskog projekta koji će premijerno biti izveden na koncertu sa početkom u 21 sat, publici 30.BJF na prvom večerašnjem koncertu sa početkom u 19 i 30 sati predstaviće se projekat „Serbian Jaž, Bre!“ čiji je inicijator mladi beogradski fotograf Ivan Grlić.
Promovišući foto-monografiju 70 srpskih džez muzičara, Grlić je napravio seriju koncerata po Srbiji, posle koje se izdvojio kvintet koji vodi pijanista Aleksandar Jovanović Šljuka. Sastav Serbian Jaž, Bre! izvodi fuziju džeza i balkanskog folklora, nastavljajući umetničku misiju legendarnog Branislava Lale Kovačeva. Deo programa su i nova viđenja Lalinih ?Balkan Imprešions“.
Dva koncerta održaće inostrani dzez muzičari, jedinstveni afro-džez projekat austrijskog saksofoniste Volfganga Pušniga i Mamadu Dijabatea, velikog virtuoza na zapadnoafričkom instrumentu balafonu, publika će slusati na koncertu u DOB sa početkom u 23 sata a 15 minuta posle ponoći počinje koncert Nilsa Vograma i njegovog tria Nostalgia, koji za starinskim klavijaturama Hammond B 3, uz proslavljenog bubnjara Dejana Terzića, istražuje nove moguće pravce džeza.
Na 30.Beogradskom džez festivalu čiji je moto „Sve zvezde džeza“ publika će do 27.oktobra imati priliku da sluša velikane savremene džez scene.Publiku očekuje više od deset koncerata najaktuelnijih džez umetnika iz SAD, Italije, Nemačke, Švajcarske, Austrije, Danske, Portugalije i Srbije, koji će nastupiti u Domu omladine Beograda.
Kao jedna od vodećih međunarodnih manifestacija u Srbiji Beogradski džez festival promoviše muzičku umetnost, predstavalja najpoznatija imena i aktuelne trendove u džezu.
Sinoć na svečanom otvaranju ljubitelji džeza imali su priliku da slušaju spektakularni Children Of The Light Trio, sastavljen od najboljih instrumentalista današnjice: Danilo Perez, klavir, Džon Patituči, bas i Brajan Blejd, bubnjevi.
Na svečanom zatvaranju 30. BJF 27. oktobra u Domu sindikata u duplom koncertnom programu publici će se predstaviti najveće zvezde ovogodišnjeg izdanja festivala: Čarls Lojd Kvartet sa najnovijim projektom „Wild Man Dance Suite“ i virtuozni pijanista i kompozitor Mišel Kamil koji će sa svojim triom premijerno u Srbiji izvesti latino-džez program.

Povezana vest:  Rod Stewart je ponovo osvojio publiku