simon-cowell-with-one-directionDžon Lajdon: Sajmon Kauel je naš najveći neprijatelj

Džon Lajdon, pevač grupa Seks pistols (The Sex Pistols) i Pablik imidž limitid (PIL), održao je govor na Univerzitetu Oksford u kojem se obrušio na način suđenja u rialiti šou programu „Iks faktor“, ocenivši da on podstiče okrutan mentalitet i da talente pretvara u pevače na turističkim brodovima.
Kako je izvestio Nju muzikal ekspres (NME) na svom sajtu, Lajdon je govorio pred oko 300 ljudi, promovišući svoju novu antologiju „Anger Is An Energy“ i tom prilikom je osudio tvorca „Iks faktora“ Sajmona Kauela zbog njegovog ponašanja prema takmičarima.
-Sajmon Kauel je naš najveći neprijatelj. Mislim da takmičari u tom šou-programu nisu tako odvratni, a postaje odvratno kad bivaju obučavani da se uklope u taj mentalitet bendova što sviraju po kruzerima, i to je ono što je ovde otrovno – rekao je Lajdon.
Ova ikona panka i rokenrola, koja je u vreme postojanja Seks pistolsa bila poznata kao Džoni Roten, rekla je dalje: – Sajmon Kauel nas je sve navukao na svoj veliki, kruzerski lilihip, a ja vala neću lizati taj njegov lilihip.
Prema njegovim rečima, „svi ti šou programi su stvarno loši, i to koliko te sudije uzimaju sebe za ozbiljno, i način na koji oni sude“.
-A ti ljudi su naprosto nevini. Ta brutalnost, ta okrutnost – to nije svet u kojem ja živim – rekao je Lajdon, koji je potom počeo da kritikuje Bend ejd, čuvenu humanitarnu akciju iz osamdesetih godina prošlog veka koja je, pod rukovodstvom Boba Geldofa, okupila brojne pop i rok muzičare.
Lajdon je ocenio da je ta inicijtiva bila „vrlo koruptivna“ a da su novac namenjen unesrećenima u Africi – pojeli administrativni troškovi.
-Flasteri (igra reči: bend-ejd je zapravo flaster), što se mene tiče, nikad nisu funkcionisali; smatra se da su nepromočivi, a oni se skvase i otpadnu – e isto je tako sa Geldofovom ekipom – rekao je Lajdon.
-Ne volim ih jer su podložni korupciji.
A tu je, dodao je Lajdon, „i ta stvar zvana administracija, i tu sav novac biva pojeden“.
-Sećate li se onog sa Filom Kolinsom, onog kad se šetkao avionom, pa je svirao u Njujorku i Londonu istog dana (na Lajv ejdu, 1985. Američki koncert Lajv ejda bio je u Filadelfiji, Lajden ovde pravi
omašku.) Šta mislite, koliko je to koštalo toplih obroka? I kome bre treba Fil Kolins na dva kontinenta, u roku od dva sata. I njegova žena bi tome rekla ‘jok’ – kazao je Lajdon.
Kako je izjavio, poruka njegove autobiografije glasi: -Samosažaljenje je za kretene.

Povezana vest:  Grateful Dead priprema oproštajni koncert