Bajaga i Instruktori by Brian Rasic

Bajaga i Instruktori idu preko grane

Bajaga i Instruktori prve koncerte u 2015. godini održaće tokom zime u Švajcarskoj i Švedskoj, a danas se konačno album „Daljina, dim i prašina“ pojavio na CD-u prvi put samostalno bez do sada prateće zbirke poezije „Vodič kroz snove“.

Bend Momčila Bajagića očekuje najpre koncert 27. februara u klubu „Elite“ u švajcarskom Cirihu, a potom sviraju 6. marta u „Musiken husu“ u Geteborgu i 7. marta u „Moriska paviljongen“ u Malmeu. Beogradski bend svira i 14. marta u „Cvetličarni“ u Ljubljani.
Prošle godine smo jako puno svirali i uradili dosta toga u Srbiji i regionu, tako da smo odlučili da se ove godine više orijentišemo ka inostranstvu. U Švedskoj mislim da smo svirali pre 15 ako ne i više godina, tako da je sada odlična prilika za povratak u Geteborg i Malme“, kaže Bajaga.

Upravo je jedno davnašnje gostovanje u Švedskoj bilo nadahnuće Bajagi da za album „Muzika na struju“ (1993) napravi pesmu „Na grani“, koja na ironičan način govori o sukobu mentaliteta i prolematičnom iskustvu sa švedskim carinicima početkom devedesetih.

“Sve što je u tekstu pesme ‘Na grani’ manje-više je bilo istina. To je bilo vreme sankcija, kada smo u inostranstvo išli sa dosta teškoća i svuda leteli preko Budimpešte. Pesma je odgovarala onom vremenu i odavno je nemamo u repertoaru“, objašnjava Bajaga.

Album „Daljina, dim i prašina“ pojavio se u junu 2012. godine zajedno sa Bajaginom prvom knjigom pesama „Vodič kroz snove“, kao zajedničko izdanje promoterske kuće Long Play i Večernjih novosti. Long Play u januaru 2015. godine hvaljeni album Bajage i Instruktora, sa koga su bili hit singlovi „Ako treba da je kraj“, „Daljina, dim i prašina“ i „Vreme“, objavljuje na CD-u u digipak pakovanju. CD će se pojaviti ovih dana u beogradskim prodavnicama Jugoton (Nušićeva 27) i Dallas Music Shop-u (Sremska 2). 

“‘Daljina, dim i prašina’ je album rađen na retro način sa novom tehnologijom. Bila je svesna odluka u početku da radimo sve ‘živo’. Da radimo živi bubanj, akustične i električne gitare, pojačala sa lampama, uz što manje procesora i digitalije. Mislim da je to bila ispravna odluka. Kada radiš ‘na drva’ ostavlja ti se mogućnost da ugradiš više emocija, nego kad radiš sve elektronski. Ovako ti je samo bitno da li imaš ton u prstu“, kaže Bajaga.

“Daljina, dim i prašina“ dočekana je brojnim hvalospevima kritičara u Srbiji i regionu, uz pretežne ocene da se radi o možda najzrelijem Bajaginom albumu u karijeri, odnosno najboljem još od „Muzike na struju“. 

“Bajagina najbolja ploča. Malo remek delo. Posebna vrednost albuma ‘Daljina, dim i prašina’ su zaista fenomenalni tekstovi, u ravni onima na ‘Sa druge strane jastuka’ i ‘Prodavnici tajni’. Bajaga je jedan od retkih muzičara čija je poslednja ploča bolja od prve ili druge, koje su mu do sada bile najbolje!“ – Bogica Mijatović, autor „NS rockopedije“ i „Ilustrovane enciklopedije rok muzike u Vojvodini“.

“Bez ustezanja mogu da kažem da je ‘Daljina, dim i prašina’ najbolji Bajagin album u dvehiljaditim (bar za sada), a svakako najzreliji album u dosadašnjoj… karijeri“ – Nenad Kuzmić, muzički urednik radija Beograd 202.

“Album donosi gomilu pesama koje podjednako lako mogu biti hitovi, kao što su bile stvari benda iz osamdesetih i devedesetih. Naslovna pesma, ‘Mala uska haljina’, ‘Ako treba da je kraj’, ‘Od sumraka do svitanja’ i ‘Još jednom’ poseduju Bajagine zaštitne 
znakove – opuštenost, osećaj za duhovito i nestašno, uz dovoljnu količinu rok šepurenja i magije“ – Rok Podgrajšek, www.therocktologist.com.

“Novi Bajagin album ‘Daljina, dim i prašina’ predstavlja zaista kvalitetno izdanje i značajan doprinos domaćoj mainstream sceni, što je danas, u poplavi neukusa i kiča, prava retkost“ – Slobodan Vlaketić, www.dobrevibracije.org.

“Novi album ‘Daljina, dim i prašina’ odlično je glazbeno ostvarenje, na tragu najboljih Bajaginih uradaka… Stari zemunski šmeker i ovoga puta pokazao je mlađim generacijama kako se pravi pjesma“ – Mario Iličić, www.slobodna-bosna.ba.

“Novi album dosta zna da podseti u nekim segmentima, ali to ne mora da bude toliko izražajno realizatorski već više psihološki, na jedan jako uspešni Bajagin album – ‘Pozitivnu geografiju'“ – Bane Lokner, urednik muzičkog portala www.timemachinemusic.org.

“Album s dušom… Ponekad minimalistički (što je jedan od rezultata zrelosti), povremeno sjetan, najčešće romantičan i potpuno vjerodostojan, deveti autentični studijski album Bajage i Instruktora je lijepa zbirka od devet pjesama koje su složene kao novo poglavlje u višegodišnjem dnevniku snova“ – www.glas.ba.

“…Treba reći da je ‘Daljina, dim i prašina’ verovatno najzreliji album koji je Bajaga snimio“ – Miloš Pavlović, www.balkanrock.com. 
 
“Lakoća kojom je Bajagić (uz neke izuzetne bisere Žike Milenkovića) stvarao pop muziku – začudujuća je. Bajaga je ostao dosledan svom začudnom mekartnijevskom eklektizmu i razuzdanosti i dočekao da snimi svoj najbolji album posle skoro dve decenije“ – www.citymagazine.rs.

“Bajaga i njegovi instruktori snimili su svoj najbolji i najzreliji album u posljednjih 20 i kusur godina… Činjenica je da je ovo doista dobar album“ – Mirsad Mujkanović-Hadžo, www.zlihadzo.com.

“Kad neko napravi ‘Daljinu, dim i prašinu’, on je, pre svega, mnogo veliki muzičar. Ovakve albume mogu da imaju samo najbolji među nama… ‘Daljina, dim i prašina’, to ne može da se ukrade, to imaš ili nemaš u sebi. Ukus je prolazna stvar, samo pesme ostanu ili ne ostanu, pevaju se ili se ne pevaju. Ove će se pevati. Neke sad, neke posle, neke uvek“ – publicista Dušan Vesić.

Povezana vest:  Jedan od najboljih svetskih The Rolling Stones tribjut bendova stiže u Beograd pravo iz Engleske