Aziza Brahim.1World Music zvezda Aziza Brahim na INmusic festivalu
 
OTP World Stage INmusic festivala ove godine predstavlja biser World Musica, hvaljenu afričku muzičarku i pesnikinju Azizu Brahim. Strastvena i milozvučna glasa, Aziza Brahim stvara muziku koja vuče korene iz njene domovine – zapadne Sahare i Barselone, evropske metropole u kojoj danas živi i stvara. Aziza je suvremena pesnikinja i istaknuti borac za ljudska prava.
Rođena je i odrasla u saharskom izbegličkom kampu na granici Alžira i Zapadne Sahare. Život joj je bio obeležen zastrašujućim nevoljama, ali i snažnim nadahnućem i voljom. Bežeći iz logora od represivnoga političkog režima koji je usledio nakon marokanske invazije Zapadne Sahare 1975. godine, Aziza stiže u Kubu gje započinje svoje srednjoškolsko obrazovanje. Svedočila je velikoj kubanskoj ekonomskoj krizi devedesetih godina i naišla na  nepremostive prepreke pri ostvarivanju vlastitoga cilja, a to je bio – nastavak započetogmuzičkbog obrazovanja.
Isključivo radi velike strasti koju gaji prema muzici i uprkos svim preprekama, Aziza se vratila u Alžir gde je nastavila da peva i svirati u raznim ansamblima. Isto je nastavila i kada se 2000. godine preselila u Španiju gde je osnovala eklektičan špansko-saharski sastav naziva Gulili Mankoo s kojim je izdala dva hvaljena snimka: EP „Mi Canto“ (2008.) i album „Mabruk“ (2012.), u vlastitoj produkciji. Poslednjih nekoliko godina Aziza redovito nastupa na velikim festivalima, uključujući WOMAD Cáceres (2012) te Queen Elizabeth Hall u Londonu (2009).
Novi album „Soutak“ („Tvoj glas“), njen je debi album koji je konačno usredotočen na njen veličanstveni glas i stihove, a godinu nakon izdavanja završio je kao apsolutni broj jedan u World Music Chartsima. Kako sama kaže, inspiraciju je pronašla u pustinjskom bluesu i tradicionalnim saharskim ritmovima te se na albumu može čuti mešavina malijskih, španskih i savremenih anglo-evropskih muzičkih stilova. Album je producirao Chris Eckman (Tamikrest, Ben Zabo, Dirtmusic) i snimljen je uživo u Barseloni u junu 2013. godine. Njena muzika koristila se i u španskim filmovima te je 2012. godine dobila nagradu Málaga Spanish Film Festivala za najbolji soundtrack.
Nastup Azize Brahim deo je višegodišnjeg ciklusa „Multikulturalizam u muzici“. Projekt „Multikulturalizam u muzici “ nastoji kroz muziku u kojoj se zrcali univerzalizam u raznolikosti, ukazati na važnost kulturnih raznolikosti i njihovu nezamjenjivu ulogu u formiranju savremenog društva i kulture.
INmusic festival organizira se od 22. do 24. juna 2015. godine uz podršku Ožujskog piva kao powered by sponzora te OTP banke koja omogućava beskontaktno plaćanje na festivalu. Ulaznice za deseto izdanje INmusic festivala mogu se nabaviti po cini od 299 kuna do 17. aprila. Svoje ulaznice možete uplatiti putem INmusic Webshopa, u dirty old SHOP-u u Zagrebu te u svim poslovnicama OTP banke u Hrvatskoj.
Povezana vest:  Unuče svira sa Babama!