djokovic pobeda-finale aoAO 2015
Đoković osvojio titulu u Melburnu

Srpski teniser Novak Đoković osvojio je danas petu titulu na Otvorenom prvenstvu Australije u Melburnu pošto je pobedio šestog igrača sveta Britanca Endija Mareja sa 3:1 u setovima (7:6, 6:7, 6:3, 6:0).
Đoković je tako postao prvi teniser u Open eri, od 1968. godine, koji je osvojio pet trofeja u Melburnu. Prethodno je pobeđivao 2008. godine, 2011. 2012. i 2013. godine i bez poraza je u finalima na tom turniru. Iza njega ostali su Andre Agasi i Rodžer Federer sa po četiri titule.
Šest titula u Melburnu osvojio je Roj Emerson, ali je to ostvareno u poslednjoj deceniji amaterskog tenisa, kada profesionalcima nije bilo dozvoljeno učešće na grend slem turnirima.
Đoković je danas osvojio osmu grend slem titulu u karijeri, u svom 15. grend slem finalu i ostvario 50. pobedu na Australijan openu.
Marej je izgubio i četvrto finale u Melburnu, a treće od Đokovića.
Pobedom u Melburnu Đoković će uvećati prednost na prvom mestu ATP liste u odnosu na drugoplasiranog Rodžera Federera, dok će Marej sa šestog skočiti na četvrto mesto.
Teniseri su u prva dva gema osvojili gemove na svoj servis, Britanac je u trećem gemu imao tri brejk lopte, ali je Đoković uspeo da ih spasi. On je zatim vezao tri gema i poveo sa 4:1.
Šesti teniser sveta je uzvratio i prišao na gem zaostatka, a posle toga su razmenili po brejk i Đoković je zadržao prednost. On je u devetom gemu servirao za set, ali je izgubio svoj servis, nakon čega su obojica čuvali svoje servise, pa je set odlučen u taj-brejku.
Marej je bolje počeo taj deo igre, poveo je sa 2:0 i 4:2, ali je Đoković nakon toga vezao tri poena za vođstvo od 5:4 i prednost je sačuvao do kraja za 1:0 u setovima.
Đoković je tokom jednog poena u osmom gemu pao i zaradio poderotinu na palcu desne ruke, zbog čega je tražio pomoć lekara.
Marej je dobro počeo drugi set, poveo je sa 2:0, ali je Đoković uspeo da izjednači, a zatim i osvoji dva naredna gema bez izgubljenog poena za vođstvo od 4:2. Britanac je zatim osvojio gem i smanjio zaostatak, nakon čega je nastala petominutna pauza, pošto je muškarac ušao na teren noseći majicu sa natpisom “ Australija otvorena za izbeglice“. Obezbeđenje je brzo reagovalo i izbacilo ga sa Rod Lejver Arene.
Marej je nakon toga vezao dva gema i poveo sa 5:4. U 10. gemu vodila se velika borba, Britanac je imao set loptu, ali je Đoković uspeo da sačuva svoj servis i izjednači. Marej je zatim vratio vođstvo, nakon što je spasio tri brejk lopte, ali je set ponovo ušao u taj-brejk, pošto je Đoković bez izgubljenog poena osvojio svoj servis gem.
Britanac je bio sigurniji u taj-brejku, od početka je vodio i taj deo igre dobio je sa 7:4. On je dobro počeo i četvrti set, poveo je sa 2:0, ali je Đoković pojačao, vratio brejk u četvrtom gemu, a zatim napravio drugi u osmom gemu nakon čega je poveo sa 2:1 u setovima.
Đoković je potpuno dominirao u četvrtom setu, nije dozvolio protivniku da osvoji nijedan gem i za tri sata i 44 minuta osvojio je petu titulu na Australijan openu.

Povezana vest:  WTA DOHA, JJ u grupi sa Verom Zvonarjevom, Kim Klajsters i Viktorijom Azarenkom

PHOTO: Hannah Peters/Getty Images Sport