jay-z1

Džej Zi sa muzičkim zvezdama predstavio servis Tajdel

Američki reper Džej Zi predstavio je u Njujorku novi striming servis „Tajdel“ (Tidal) koji će većim delom biti u vlasništvu muzičkih umetnika. Na konferenciji u ponedeljak u studiju „Skajlajt“ na Menhetnu, pored Džeja Zija stajale su svetske muzičke zvezde koje su predstavljene kao suvlasnici novog pretplatničkog servisa. Među njima su bili Bijonse, Rijana, Kanje Vest, Madona, Koldplej, Niki Minaž, Džek Vajt, Ališa Kiz, francuski duet Daft Pank i članovi benda Arkad Fajer. 
Muzički servis „Tajdel“, koji je Džej Zi nedavno kupio za 56 miliona dolara, imaće veliku konkurenciju, među kojima su „Spotifaj“, „Dizer“ i „Gugl plej“. 
Pored standardne mesečne pretplate od 9,99 dolara, „Tajdel“ će u ponudi imati i zvuk visokog kvaliteta (haj fideliti) za 19,99 dolara mesečno. Pevačica Ališa Kiz je, obraćajući se u ime muzičara, izrazila nadu da će „Tajdel“ promeniti kurs muzičke istorije, preneli su svetski mediji. 
Njihova misija prevazilazi trgovinu i tehnologiju, rekla je Ališa Kiz i dodala da im je namera da očuvaju važnost muzike u svojim životima. 
Muzičari će kao suvlasnici imati finansijske koristi od novog servisa, ali mnogo je veća simbolična važnost novog koncepta u poslu u kojem umetnici nemaju mnogo uticaja na način na koji se njihov rad distribuira i koristi. Deo strategije Džeja Zija jeste i da muzičari na „Tajdelu“ emituju svoje nove pesme nedelju dana pre drugih servisa, čime će dobiti na ekskluzivnosti. 

Povezana vest:  Eric Clapton & Stiv Vinvud - Repertoar koncerta