CuturaNIKOLA ČUTURILO ČUTURA: Kod mene se sve vrti oko emocija

Jedan od najpoštovanijih i najpoznatijih beogradskih muzičara, Nikola Čuturilo Čutura nastupiće 3. aprila sa svojim bendom u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Na koncertu će predstaviti svoj prvi kompilacijski album „Neko kao ja“, kao i dve nove pesme. Koncert počinje u 21 čas, a ulaznice se mogu kupiti na Blagajni Doma omladine Beograda i preko Eventim mreže po ceni od 800 dinara.
U skladu sa svojom misijom da mladima Beograda i Srbije učini dostupnim kvalitetne programe, Dom omladine Beograda je za koncert našeg poznatog rok muzičara Nikole Čuturila Čuture, obezbedio organičen broj ulaznica za studente po specijalnoj promotivnoj ceni sa 50% popusta. Studenti sa važećim indeksom mogu kupiti ulaznicu na Blagajni EVENTIM u Domu omladine, po ceni od 400 dinara.
Čutura se profesionalno bavi muzikom od 1981. godine i nastupao je sa mnogim veoma uticajnim i popularnim grupama u svojoj karijeri. Na prethodnim koncertima gosti su mu bili Žika i Dragi Jelić, Bora i Džindžer, kojima pripisuje zasluge za svoje muzičko i životno odrastanje. „Ovog puta bićemo bez gostiju, sami i ogoljeni do koske. Nikad nisam umeo da se štedim, a takav mi je i bend. Kod mene se sve to vrti oko emocija i ne mogu da sačekam petak 3.april!“, kaže Čutura.
Osim što aktivno nastupa i snima svoje pesme Nikola Čuturilo Čutura bavi se i primenjenom muzikom, a oni koji vole njegov zvuk moći će da ga čuju i u televizijskim serijama „Ulica lipa“ i „Plaško“ (RTS) za koje je komponovao muziku. Osim sa domaćim muzičarima, tokom svog boravka u Londonu, sarađivao je i sa najeminentijim muzičarima Velike Britanije.
Ovo Vam nije prvi put da nastupate u Domu omladine Beograda, da li možete da napravite neku vrstu osvrta na prvi koncert koji ste imali u ovoj instituciji, imate li nekih sećanja na taj period koje bi želeli da podelite sa čitaocima? Kako gledate na našu muzičku scenu iz tog vremena i danas?
– Nikada neću zaboraviti tonsku probu pred koncert 8. decembra 2012. godine. Sve je teklo u najboljem redu do 17 časova kada sam sišao sa bine, razmaknuo zavesu i bacio pogled na ulicu. U tom trenutku i u sledećih pola sata sručilo se nebo na Beograd i Srbiju. Bilo je oko pola metra snega stao je saobracaj i krenuli su da zvone telefoni. Mnogo ljudi nije uspelo da se probije do Doma te večeri, a neki su na putevima ostali zavejani. I pored svega imali smo nezaboravan koncert i još jednom bi se zahvalio svima koji su i pored neviđenog kijameta bili te večeri sa nama.
Na Vašem novom kompilacijskom albumu „Neko kao ja“, našle su se i dve nove pesme. Kako je publika reagovala na njih? Da li imate u planu novi album?
-Pesma „Neko kao ja“ živi neki svoj život već godinu dana i izazvala je mnogo pažnje. Činjenica da je opstala i da izaziva sasvim konkretnu reakciju sve to vreme jeste ohrabrujuća pogotovo u ovom vremenu, vremenu instant proizvoda i brzog zaborava. Interesantno je da i „Nije se dogodilo odavno“ („Paspalj bluz“) takođe postoji već neko vreme i posetioci bara kao i događaja opisanih u pesmi odavno znaju svaku reč pesme napamet.
Odsvirali ste preko hiljadu koncerta u zemlji i inostranstvu, a i sarađivali sa nekim od najznačajnijih imena domaće muzičke scene, šta je to što takvo iskustvo nosi sa sobom, osim muzičkog iskustva? U kojoj meri je to uticalo na Vaš pogled na svet i ljude?
-Iskustvo je svakako dragoceno. Mnogo se snimalo, sviralo i putovalo. Naš život je od rođenja jedna prazna knjiga sa malim predgovorom. Od trenutka kad počnemo da hodamo i mislimo sve što činimo, želimo i sanjamo ispisuje stranice te knjige. Ima tu i sudbine,ali za ogroman deo sadržaja, sami smo odgovorni. To šta napravimo ostaje našoj deci i ljudima posle nas. Ovih dana svi smo slomljeni preranim odlaskom Vlade Divljana. Ono sto me uteši svaki put kad pomislim na njega je da, osim neizmerne tuge, osetim i neki ponos što je takav čovek postojao i živeo, tu među nama. Iza njega ostaje nemerljiv trag profesionalni i pre svega ljudski.
Kakvi su Vam planovi za ovu godinu, gde će publika još moći da Vas čuje?
-Posle koncerta 3. aprila u Domu omladine Beograda, sviramo 8. aprila u Novom Sadu. U ovom trenutku to je to. Iskreno, nadam se dobroj koncertnoj sezoni u periodu koji dolazi.
I za kraj, da li ste u skorije vreme čuli neke mlade bendove koji su Vam privukli pažnju i da li možda postoji savet koji biste želeli da podelite sa mlađim muzičarima?
– Ima mnogo nadarenih i moj savet bi bio da ostanu uporni, beskompromisni i iskreni.

Povezana vest:  Stigao je spot za drugi singl Marije Žeželj - "Louder Than A Drum"