Erik Klepton u Beogradu

 

Eric_Clapton_sSlavni britanski gitarista Erik Klepton (Eric Clapton) nastupiće 9. juna 2010. u Beogradskoj areni koja je i organizator ovog koncerta. Klepton nastupa zajedno sa Stivom Vinvudom (Steve Winwood), starim prijateljem iz benda „Blind Faith“.

Klepton će na evropskoj turneji svirati svoje najveće hitove iz solo karijere, kao i numere koje je snimio s bendovima „Derek and The Dominos“ i „Blind Faith“.

Erik Patrik Klepton, rođen 1945. u engleskom gradiću Ripli, odavno je postao deo muzičke istorije – u skro svim rangiranjima biran je za jednog od najboljih gitarista svih vremena, a vlasnik je i neobičnog rekorda: jedini je muzičar koji je u rokenrol „Kuću slavnih“ primljen čak tri puta, kao solo izvođač i kao član grupa „The Yarbirds“ i „Cream“.

Povezana vest:  Leona Lewis predstavila sjajan singl „Fire Under My Feet"

Karijeru je započeo kao sedamnaestogodišnjak u sastavu „The Roosters“, a krajem 1963. pridružio se grupi „The Yarbirds“. Ubrzo je postao jedan od najtalentovanijih mladih gitarista u Britaniji. Bend „The Yarbirds“ napušta 1965, odmah nakon objavljivanja hita „For Your Love“. Ubrzo se priključuje sastavu „Bluesbreakers“, ali ni ovde se nije dugo zadržao; u julu 1966. zajedno sa Džekom Brusom i Džindžerom Bejkerom osniva grupu „Cream“. U naredne dve godine bend je objavio tri albuma koji su prodati u više od 35 miliona primeraka, a veliki hitovi su bile numere „I Feel Free“, „Spoonful“, „Sunshine Of Your Love“, „Crossroads“… Sredinom 1968. grupa se raspada, a Klepton osniva bend „Blind Faith“, koji se takođe ubrzo rasformira. Nakon toga Klepton formira sastav „Derek and The Dominos“ koji 1970. objavljuje album „Layla and Other Assorted Love Songs“, koji je najavio megahit „Layla“. Godine 1974. objavljuje drugi solo album „461 Ocean Boulevard“ sa kojeg se izdvojila obrada velikog hita Boba Marlija „I Shot the Sheriff“, a u naredne tri decenije objavio je 18 albuma sa kojih su se izdvojili brojni hitovi kao što su „Wonderful Tonight“, „Cocaine“, „Tears In Heaven“…