milan_stankovic_rts_binaEUROSONG 2010

 

Stanković 25.maja u prvom polufinalu

 

Milan Stanković, predstavnik Srbije na takmičenju za Pesmu Evrovizije u Oslu, nastupiće 25. maja sa kompozicijom „Ovo je Balkan“ Gorana Bregovića u prvoj polufinaloj grupi ove manifestacije, zajedno sa izvođačima iz 16 zemalja.

Stankovićeva konkurencija biće predstavnici Moldavije, Rusije, Estonije, Slovačke, Finske, Letonije, Bosne i Hercegovine, Poljske, Belgije, Malte, Albanije, Grčke, Portugalije, Makedonije, Belorusije i Islanda, a on sam će nastupiti sedmi po redu.

U drugoj polufinalnoj grupi, koja će se nadmetati 27. maja, pevaće predstavnici Litvanije, Jermenije, Izraela, Danske, Švajcarske, Švedske, Azerbejdžana, Ukrajine, Holandije, Rumunije, Slovenije, Irske, Bugarske, Kipra, Hrvatske, Gruzije i Turske.

Povezana vest:  Depeche Mode danas u Nici počinju svetsku turneju

U finale, zakazano za 29. maj, plasiraće se po 10 izvođača iz obe polufinalne večeri koji dobiju najveći broj poena, na osnovu pođednakog uzimanja u obzir SMS glasova publike i glasova žirija.

Učešće nacionalnih žirija bilo je ukinuto 1997. godine, ali je prošle godine vraćeno za finale, da napravi ravnotežu SMS glasanju publike. Novi sistem će se od ove godine proširiti na polufinalne večeri.

Povezana vest:  MTV PREMIERA: WEREFOX "THE REDNECK GENIUS STORY"

Na ovogodišnjoj, 55. Pesmi Evrovizije neće učestvovati Crna Gora, Andora, Češka i Mađarska, zbog finansijskih problema uzrokovanih svetskom ekonomskom krizom. Litvanija je iz istog razloga najavila da će pauzirati, ali su u međuvremenu sredstva nađena.

Radiotelevizija Srbije (RTS) je ove godine, da bi smanjila troškove učešća na Pesmi Evrovizije, ukinula izbor nacionalnog predstavnika putem festivala „Beovizija“ i unajmila Gorana Bregovića da napiše tri kompozicije i, uz pomoć RTS-ovog komiteta, izabere tri izvođača koji će ih interpretirati.

Na osnovu audicija, u nacionalnom finalu „Tri pa jedan za Oslo“ našli su se Milan Stanković, Emina Jahović i Oliver Katić, a pobednika su odlučili gledaoci SMS glasovima.

Povezana vest:  Sud odobrio prodaju porodične kuće Majkla Džeksona

Tekstove za pesme napisala je Marina Tucaković.

Srbija je na Pesmi Evrovizije prvi put nastupila samostalno 2007. godine, i njena predstavnica Marija Šerifović je sa pesmom „Molitva“ osvojila prvo mesto.

Na potonjem takmičenju 2008. godine u Beogradu, Jelena Tomašević sa pesmom „Oro“ je osvojila šesto mesto.

Prošle godine u Moskvi, Marko Kon i Milan sa pesmom „Cipela“ nisu uspeli da se plasiraju u finale.