M.Stadler

Koncert Monike Štadler „Džez harfi“ u DOB

Jedna od najkreativnijih evropskih harfistkinja Monika Štadler održaće koncert pod nazivom „Džez na harfi“ u utorak, 5. maja u Domu omladine Beograda u okviru 14. međunarodnog festivala harfe.
Štadler je diplomirala klasičnu harfu na Univerzitetu za muziku u Beču i džez harfu na Muzičkom koledžu Berkli u Bostonu. Tokom studija u Americi osvojila je nekoliko nagrada na internacionalnim takmičenjima u kategoriji džez harfe.
Bila je harfista Bečkog simfonijskog orkestra ali se ubrzo opredelila za isključivo koncertnu aktivnost i kao solista i član manjih kamernih sastava izvodi svoje projekte širom sveta.
Autorske kompozicije i džez standarde izvodi na koncertima širom Evrope, SAD i Japana i drži majstorske radionice džez harfe i improvizacije. Gostujući je profesor na Gildhol školi za muziku i dramu u Londonu.
Objavila je deset CD izdanja sa autorskim kompozicijama i džez standardima, nekoliko zbirki kompozicija za renomirane izdavačke kuće kao što su austrijska Doblinger Musikverlag i britanski Creighton’s Collection (specijalizovana izdavačka i distributerska kuća za harfu).
Ovogodišnji Međunarodni festival harfe u Beogradu u organizaciji Udruženja harfista i prijatelja harfe Srbije održaće se od 3. do 6.maja. Festival je posvećen zajedničkom stvaranju, komunikaciji i muziciranju srpskih i inostranih umetnika i vezi savremenog stvaralaštva za harfu i tradicionalnih vrednosti koje čuva literatura pisana za ovaj instrument.
Beogradska publika imaće priliku da čuje niz zanimljivih koncerata, nastupiće mlade zvezde Katarina Stanković, Tijana Kozarčić, AnaMarija Petrović, Lenka Petrović, Sara Vlajić, Iva Dimitrijević i Nađa Dornik koje će izvesti najlepše stavove koncerata pisanih za harfu sa Filharmonijom mladih pod dirigentskom palicom Đorđa Pavlovića.
Nastupiće vrhunski izvođači iz Italije, Španije, Engleske, Austrije i Srbije: Emanuela Degli Esposti, Ieuan Jones, Zoraida Avila Pena, Smiljka Isaković, čembalo, Staša Mirković Grujić, Ivana Pavlović, Ljiljana Nestorovska, Ljubiša Jovanović ,flauta, Mina Marinković, Rastko Popović, viola, Aleksandar Jovan Krstić, flauta.
Ove godine iskorak iz klasičnog muzičkih izraza predstavlja nastup izvanredne džez harfistkinje iz Austrije Štadler, koja će izvesti autorska ostvarenja.
Festival harfe održaće se u Sali Beogradske filharmonije, Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, DOB, Studentskom kulturnom centru i MŠ Mokranjac.

Povezana vest:  Legendarni Laufer ponovo na okupu