rodzer voters 2

Rodžer Voters: Muzičku industriju vode nitkovi i lopovi

Rodžer Voters (Roger Waters), nekadašnji vođa i tekstopisac grupe Pink Flojd (Pink Floyd), optužio je muzičku industriju da je potpuno pokrala stvaraoce muzike, i ponovo je odbacio mogućnost svog vraćanja u stari bend, piše danas britanski muzički portal Nju muzikal ekspres (NME). Voters, jedan od osnivača Pink Flojda, iz kojeg je izašao 1985. godine, ocenio je da su na čelu muzičke industrije „nitkovi I lopovi“. 
Basista i vlasnik prava na slavni konceptualni album Pink Flojda „Zid“ (The Wall), nedavno je za list Tajms govorio o muzici u digitalnoj eri i izneo tvrdnju da je „puč koji je izvela Silikonska dolina“ doveo do toga da sadašnji muzičari teško zarađuju za život. 
-Osećam se izuzetno privilegovanim zbog toga što sam rođen 1943. A ne 1983. godine, što sam bio tu kad je muzički biznis još postojao, kad se puč, koji je izvela Silikonska dolina, još nije dogodio, pa se sledstveno tome još moglo zarađivati za život od pisanja I snimanja pesama i njihovog izvođenja pred publikom – rekao je Voters.
Prema njegovim rečima, „tada se ova galerija nitkova i lopova još nije ubacila između ljudi sa kreativnim aspiracijama i njihove potencijalne publike i pokrala svaki j***beni cent koji je iko ikada napravio“. 
U novembru prošle godine, Pink Flojd, bez Votersa, objavio je, posle 20 godina pauze, novi album „The Endleš River“, u suštini zbirku restlova nastalih u vreme prethodog albuma „The Division Bell“, kada je klavijaturista i suosnivač benda Ričard Rajt (Rićard Wright) još bio živ. 
„The Endless River“ se popeo na prva mesta velikog broja zemalja u svetu, uključujući Veliku Britaniju. 
Pre objavljivanja albuma, po medijima i društvenim mrežama se postavljalo pitanje da li je u njegovom stvaranju učestvovao I Voters, budući da se pomirio sa ostatkom grupe, to jest Dejvidom Gilmorom (David Gilmour), Nikom Mejsonom (Nick Mason) i Ričardom Rajtom, i zajedno sa njima nastupio na manifestaciji Lajv ejt 2005. 
Voters je odgovorio saopštenjem preko Fejsbuka, u kojem je naveo da nikakve veze nema ni sa „The Endless Tiver“ ni sa bendom, jer ga je napustio pre čitave tri decenije. U najnovijem intervjuu za Tajms, Voters je na temu povratka u Pink Flojd kazao: „Ponovno okupljanje ne dolazi u obzir… Život postaje sve kraći i kraći kako mu se primiče kraj, pa vreme postaje sve dragocenije, i, prema mom mišljenju, treba ga potpuno posvetiti stvarima koje želiš da radiš. Ne možete gledati unazad.“ 
U međuvremenu se oglasio bubnjar Pink Flojda Nik Mejson koji je Votersov odlazak iz benda 1985. godine uporedio sa Staljinovom smrću.
-Mora da je (u Sovjetskom Savezu) bilo isto kad je Staljin umro. Trebalo je da prođe vremena (za oporavak), jedno tri ili četiri godine – rekao je Mejson. 
Posle Votersovog odlaska, Gilmor i Mejson snimili su Pink Flojd album „A Momentary Lapse Of Reason“ (1987), uz podršku Ričarda Rajta, koji je zbog sukoba sa Votersom 1980. godine bio prinuđen da napusti grupu. 
Voters je u to vreme bezuspešno pokušavao sudski da dokaže da je vlasnik prava na ime benda i da Gilmor, Mejson i Rajt ne mogu da ga koriste. Sudsku bitku je izgubio, ali je dobio kompletna prava na album „The Wall“ za koji je napisao sve tekstove i najveći deo muzike.

Povezana vest:  Željko Joksimović koncertom "Dva sveta" još jednom pomerio granice