Glastonbury-sign
Sve veća zarada od muzičkih festivala
 
Muzički festivali u Velikoj Britaniji, među kojima je i Glastonberi (Glastonbury), doneli su prošle godine toj zemlji zaradu od 3,1 milijarde funti (oko četiri milijarde evra), što je povećanje od 9,7 odsto na godišnjem nivou.
Prema zvaničnim podacima, 9,5 miliona ljudi je prošle godine posetilo muzičke festivale u Velikoj Britaniji, a među njima je 546.000 stranih turista, što je povećanje od 39 odsto za poslednje četiri godine.
Samo u London je prošle godine zbog muzičkih hepeninga, koji su koštali 663 miliona funti (929 miliona evra), došlo 3,3 miliiona turista.
Britanski ministar kulture Džon Vitingdejl (John Whittingdale) je vest o zaradi sa muzičkih festivala ocenio kao „fantastičnu“, ali ne i iznenađujuću, s obzirom na to da je britanska muzika čuvena u celom svetu.
Festival Glastonberi održava se;u Samersetu od 1970. godine, lokalnoj ekonomiji donosi zaradu od 70 miliona funti i jedan je od najpoznatijih, ali i najskupljih festivala na svetu.
Ulaznica za Glastonberi košta 565 funti, a tako visoku cenu Džon Vitingdejl objašnjava činjencom da festival u svetu ima „status ikone“ i da koncerti koji se na njemu održavaju, doprinose „eksploziji turizma“ u Velikoj Britaniji.
U SAD se stalno povećava broj festivala, koji za muzičare postaju glavni izvor prihoda. To je slučaj sa festivalom Coachella, koji je u aprilu ove godine posetilo 175.000 ljudi.
U Francuskoj je najveći festival Vieilles Charrues, koji se održava u Bretanji i prošle godine ga je posetilo 225.000 ljuidi. Odmah posle njega je Solidays u Parizu, a prošle godine doneo je zaradu od dva miliona evra.
Povezana vest:  PRLJAVO KAZALIŠTE - NOVI ALBUM MOŽDA DOGODINE USKORO U PRODAJI!