Hvalospevi BBC – ja za album snimljen sa učesnicima Guče

036_Orkestar_Dejana_Petrovic_a_stadion_Guca_07_08_2009_photo_by_Aleksandar_ZecAlbum „Gypsy Groovz Orchestra Goes TuttiMundi Night Train for Lovers And Thieves“, snimljen sa učesnicima Dragačevskog sabora trubača, uz internetsku asistenciju muzičara iz 14 zemalja, „verovatno je najbolje izdanje ciganske muzike“ u 2009. godine, ocenio je britanski Bi-Bi-Si (BBC).

U prikazu muzičkog kritičara ove medijske kuće Džona Luska (John Lusk) navodi se da je „Gypsy Groovz Orchestra“ nastao tako što je njegov autor Ilija Stanković, u nastojanju da dočara živu atmosferu Guče okupio u studiju u Vrnjacckoj Banji 75 muzičara pod vodstvom Ekrema Sajdića, i snimke postavio na Internet.

Povezana vest:  Stereo Palma u klubu Mr. Stefan Braun

Zatim su muzičari iz celog sveta pozvani da unaprede ovaj džem sešn, i oni su to učinili preko svetske informatičke mreže, nasnimivši svoje predloge preko postojechih snimaka. U ovom jedinstvenom projektu učestvovali su muzičari iz 14 zemalja.

-Među onima čiji je doprinos uključen (u album) nalazi se 10 rastafarijanaca sa Trinidada i svirač sitara iz Pendžaba po imenu Gurdial Sing Namdar. To možda deluje čudnovato, ali romska dijaspora ima korene na indijskom potkontinentu – naveo je britanski kritičar.

Povezana vest:  Dvadeset četiri nova imena na Sziget festivalu

Prema rečima Džona Luska, album je „model empatijske muzičke telepatije koja ima čudesno neužurbanu, senzualnu gracioznost“.

-Ovo je verovatno najbolje ‘vorld mjuzik’ izdanje ciganske muzike objavljeno 2009. u svetu – ocenio je Lusk.

„Gypsy Groovz Orkestra“ objavio je eminentni nemački izdavač „Netvork medijen“ (Network Medien), čije je izdanje „Golden Brass Summit“, povodom 40. godina Sabora trubača u Guči, proglašeno za najbolji album objavljen u Nemačkoj u 2001.

Povezana vest:  Sutra koncert Metalike na UŠĆU

Ilija Stanković, autor projekta „Gypsy Groovz Orchestra“ je 2002. u saradnji sa grupom „Ekrem & Gypsy Groovz“ iz Vrnjačke Banje koju predvodi Ekrem Sajdić snimio album „River Of Happiness“ posvećen termalnim izvorima na jugu Srbije.

Na albumu su gostovali svetski proslavljeni džez trubač Duško Gojković i slavni perkusionista iz Indije Ramus Shotam.