Sea Dance - Dance Paradise

Sea Dance na Jazu još najmanje deset godina

Zahvaljujući usvajanju strateškog ugovora o saradnji između Opštine Budva i Sea Dance festivala, Jaz će i narednih deset godina biti domaćin zvanično najvećeg festivana na Jadranu, kao deo planetarno priznate Exit Avanture. Ovim ugovorom osiguran je dalji rast i razvoj Sea Dance festivala, sa ciljem da se u svetskim okvirima pozicionira kao jedan od najvažnijih muzičkih festivala na morskoj obali. Ugovorom je definisano da će ulaganje Sea Dance iz sopstvenih prihoda u narednih deset godina iznositi najmanje deset miliona evra, dok će Vlada Crne Gore i Opština Budva uložiti u razvoj festivala pet miliona evra.
Vlada Crne Gore nedavno je usvojila zaključak u kome se ističe da će Sea Dance u narednih deset godina doprineti turističkoj ekonomiji Crne Gore sa najmanje 100 miliona evra godišnje.U narednih deset godina kroz kapije festivala na Jazu proći preko milion ljudi, dok će na festivalu u narednih deset godina nastupiti nekoliko hiljada renomiranih stranih i domaćih umetnika. Nekoliko hiljada predstavnika medija iz celog sveta koji će posetiti festival i Budvu, na osnovu dosadašnje statistike, objaviće preko 140.000 članaka, a emitovaće se više od 11.000 televizijskih priloga i najava. Ukupna gledanost i čitanost medija koji će pratiti festival zbirno iznosi oko milijardu ljudi, što je više od 10 svetske populacije, najvećim delom iz razvijenih zemalja, od kojih će mnogi zahvaljujući Sea Dance festivalu otkriti lepote Crne Gore kao vrhunske turističke destinacije. Budva i sam festival spomenuće se u medijima oko četiri miliona puta, dok će se na radijskim i televizijskim stanicama emitovati oko 35 miliona sekundi radio i TV reklama. Internet oglase na vodećim sajtovima kao što su Facebook, YouTube i putem Google Ads, videće preko pola milijarde ljudi, na ciljanim tržištima u najrazvijenijim zemljama sveta. Vrednost ovakve promocije Crne Gore koju će doneti Sea Dance festival, već je izvesno da će premašiti iznos i od 120 miliona evra tokom naredne decenije.
Već drugo po redu izdanje aktuelnog Najboljeg evropskog festivala u kategoriji do 40.000 posetilaca dnevno, zabeležilo je porast inostranih posetilaca od čak 70%, koji su doprineli turističkoj ekonomiji Crne Gore sa čak 20 miliona evra. Veliki broj turista doputovao je u Crnu Goru iz oko 40 zemalja sveta, a najveći broj njih došao je iz zemalja Zapadne Evrope, ali i svih krajeva Jugoistočne Evrope. Kroz festivalske kapije prošlo je oko 110.000 posetilaca, a tokom cele festivalskske nedelje ostvaren je i porast ukupne turističke sezone u Crnoj Gori. Po zvaničnim podacima Turističke organizacije Budva, turistički promet u nedjelji održavanja festivala, zabeležio je rast od 9% u odnosu na prošlu godinu. Kada se posmatra porast od 11% za 2014. u odnosu na 2013. godinu, rast turističkog prometa iznosi čak 20% u odnosu na period pre pokretanja Sea Dance festivala u Budvi! U nedelji održavanja festivala, ove godine je zabeležen porast gostiju u hotelskim kapacitetima za 16%, hostelima za čak 77 procenata, i privatnom smještaju oko 7%.

Povezana vest:  Kako su Brian Eno i Peter Gabriel uticali na karijeru Mostar Sevdah Reuniona