DYJO - Montre dzez festivalKoncert Devon Youth Jazz Orchestra u Đavoljoj varoši

Devon Youth Jazz Orchestra (DYJO), koji će sutra nastupiti u glavnom programu Nišville, posetiće danas Prolom banju, a od 17:00 sati održati mini koncert u Djavoljoj varoši. Trideset dvoje mladih muzičara iz Velike Britanije izvešće ovaj program u organizaciji Nišville jazz festivala i AD „Planinka“ Kuršumlija. Inače, mladi britanci su juče, takođe u organizaciji Nišvila, obišli znamenitosti Niša (Medianu, Ćele kulu, Narodni muzej…)
DYJO koji postoji već četiri decenije, čine mladi muzičari od 13 do 23 godine, a o njihovom kvalitetu dovoljno govore podaci da su nastupali na koncertnim podijumima i festivalima širom Evrope između ostalog, prošle godine i na čuvenom Montreux Jayy festivalu kao i u britanskom hramu muzike – dvorani Royal Albert Hol.
Omladinski džez orkestar Devona (Devon Youth Jazz Orchestra – DYJO) osnovan je 1975. godine sa ciljem da se tinejdžerima jugozapadne Engleske pruži stručno muzičko obrazovanje ali i prilika da steknu iskustvo u živim nastupima. U aprilu ove godine četrdeseta godišnjica osnivanja ovog orkestra obeležena je okupljanjem mnogih bivših članova i nastupom nekoliko big bendova sastavljenih od svih generacija.
DYJO je osvojio mnogobrojne britanske nagrade za svoje nastupe i obrazovne programme. Na ovogodišnjem Omladinskom nacionalnom festivalu održanom ovog jula u Birmingemu, DYJO je primio Diplomu za dostignuća u inovacijama, koja se dodeljuje „za izuzetno maštovite, kreativne i inspirativne nastupe“. Takođe, treba pomenuti koncerte u prestižnoom Rojal Albert Holu u Londonu, na džez festivalima u Montreu (u Švajcarskoj), Tinmutu, Dartu i Badliju, a DYJO je praktično muzički represent na svim skupovima koje organizuje čuveni Univerzitetu u Ekseteru.
Omladinski džez orkestar Devona ima dva benda. Mlađi orkestar (DYJO2) pod dirigentskom palicom Brajana Mura (Brian Moor), posvećen je osnovama sviranja u big bendu, dok „Stariji“ orkestar (DYJO1) koji vodi Graham Hatn (Graham Hutton) ima širok repertoar koji zahteva muzičare visokih sposobnosti, pa nije redak slučaj da ovu postavu po kvalitetu često upoređuju sa najboljim big bendovima u Velikoj Britaniji. U sklopu DYJO projekta, radi i postava pod nazivom “ DYJO Ambasadori“ – manji sastav starijih članova koji vodi Roz Harding.

Povezana vest:  "Les Tziganes Ivanovitch", čuveni izvođači ruske ciganske muzike