Laibach

Grupa Lajbah završila posetu Severnoj Koreji

Slovenačka grupa Lajbah (Laibach) završila je danas višednevnu posetu Severnoj Koreji, gde je održala dva koncerta koji su bili dobro primljeni, javili su slovenački mediji, a prenosi hrvatska agencija Hina. Koncerti Lajbaha bili su prvi koncert nekog zapadnjačkog benda u toj zatvorenoj komunističkoj državi.
Državna severnokorejska agencija KCNA je nastup muzičara iz Evrope pohvalila i navela da se Lajbah iskazao „umetničkom veličinom, posebnim načinom pevanja i bogatim glasom“, ali i izvođenjem „svetski poznatih numera s antiratnim porukama“, piše ljubljansko Delo.
Vodeći slovenački list navodi i da su o koncertima Lajbaha u Pjongjangu izveštavali i mnogi svetski mediji.
Nepovoljnu kritiku nastupa Lajbaha dao je samo nemački Špigl, navodeći da su se od nekadašnje avangardne skupine pretvorili u pozere koji su odustali od svojih izvornih principa.
Grupa Lajbah osnovana je 1980. u Sloveniji, tada republici bivše Jugoslavije. Grupa je gradila svoj uspeh na namernoj dvoznačnoj upotrebi nacionalnih i političkih simbola, kao i provokacijama, zbog čega su neki od njenih članova bili pritvarani za vreme bivše Jugoslavije.

Povezana vest:  Psy: Naredni singl biće na engleskom