christydoran

Dupli muzički program u okviru Dana švajcarske muzike 19. septembra u DOB-u

U Beogradu i još pet gradova regiona od 14. do 20. septembra održavaju se Dani švajcarske muzike 2015. Pretposlednje veče festivala održava se u Domu omladine Beograda, gde će od 20 časova nastupiti Elina Duni Quartet i Duo Andreas Schaerer/Christy Doran.

Ovo je drugo izdanje manifestacije koja kroz razne muzičke i edukativne sadržaje podstiče zvučnu razmenu umetnika iz Švajcarske, zemalja bivše Jugoslavije i Albanije. „Sa jedne strane smo kroz ovaj festival hteli da odamo počast zanimljivoj švajcarskoj muzičkoj sceni, a sa druge da predstavimo grupe koje još nisu bile u Beogradu i tako omogućimo domaćim autorima da sarađuju sa vrhunskim umetnicima iz Švajcarske. Prvo izdanje je obeležilo 7 koncerata u Beogradu, dok je ove godine broj nastupa manji, ali smo uspeli da dovedemo neka od najznačajnijih imena evropske džez scene“, objašnjava Bojan Đorđević, koselektor i koorganizator manifestacije, i dodaje kako su svoje oduševljenje, nakon prethodnog izdanja, iskazali ne samo domaći umetnici, već i švajcarski muzičari i švajcarske kulturne institucije.

Povezana vest:  Predstavljeno novo muzičko izdanje "ZVEZDE PEVAJU ČAROLIJU"

Ovogodišnji program festivala kao novine uvodi dve radionice, od kojih je jedna otvorena za mlade muzičare, a druga zamišljena tako da sami muzičari spremaju potpuno novi program.

U Domu omladine Beograda publika će slušati odlične džez izvođače: „Tokom poslednjih nekoliko godina, Elina Duni Kvartet se razvio u grupu širokih umetničkih dometa. Poslednja dva albuma su objavili za ECM. Njihov spoj modalnog džeza i folklorne muzike zvuči vrlo organski. Ovaj nastup je nešto što bi se moglo smestiti i na samo otvaranje ili zatvaranje Beogradskog džez festivala. Pre njih će nastupiti duo gitariste Kristi Dorana sa pevačem Andreas Šererom, neobično sveden u broju muzičara, ali zvučno bogat koncert“, ističe Bojan Đorđević.

Povezana vest:  Hevi metal pevač pokušao da unajmi nekog da mu ubije ženu

PROGRAM U DOMU OMLADINE BEOGRADA:

Elina Duni Quartet (CH/AL)
Elina Duni, glas, kompozicija
Colin Vallon, klavir
Lukas Traxel, bas
Norbert Pfammatter, bubnjevi

Tokom poslednjih nekoliko godina, Elina Duni Kvartet se razvio u grupu širokih umetničkih dometa. Poslednja dva albuma su objavili za ECM. Njihov spoj modalnog džeza i folklorne muzike zvuči tako organski. Podupirući snažan izraz Eline Duni, svirači kao da su deo samih stihova. „Mi smo usredsređeni na jak intenzitet koji ova poezija nosi. Pokušavamo da svojom interpretacijom prenesemo njenu srž. Po nama, sva improvizovana muzika nosi u sebi džez stav. Mi ne želimo da pesmu odsviramo dvaput na isti način.“

Klavir u rukama Kolina Valona, koji za pevače ističe da su njegova najjača inspiracija, često deluje kao prateći vokal. Svojim pronicljivim izborom nota, basista Lukas Traksel ubedljivo komunicira sa bubnjarem Norbertom Pfamaterom. Lider benda, Elina Duni smatra važnim upravo to što svi oni zajedno stvaraju: „Nikada nisam htela da budem pevačica sa pratećim triom. Od početka sam pružila muzičarima puno prostora za improvizaciju, a takođe sam eksperimentisala i sa svojim glasom. Jer, to je još jedan instrument. Vremenom, među nama se razvilo takvo razumevanje koje može da nas odvede bilo kuda…“

Povezana vest:  Cukrov snimio spot u Beogradu

Duo Andreas Schaerer/Christy Doran (Švajcarska)
Andreas Schaerer, glas, efekti
Christy Doran, električna gitara

Dvojica muzičara sa samog vrha švajcarske scene. Aktivan od sedamdesetih, Kristi Doran, legenda je evropske fri muzike, a Andreas Šerer je među najuspešnijim pevačima svoje generacije. Ovaj izvanredan duo stvara neobičnu muziku, zgusnutog zvuka. Jedinstven susret koji se ne sme propustiti!