Cul-de-Sac

ZAGREBAČKI CUL-DE-SAC NA 31. BEOGRADSKOM DŽEZ FESTIVALU, RUNDEK NA BASU

U okviru programa 31. Beogradskog džez festivala, publici predstavljamo kultni impro-džez eksperimentalni sastav iz Hrvatske, Cul-de-Sac // Orkestar za ubrzanu evoluciju. Nastup je zakazan za nedelju, 1. novembra od 23 časa u sali Amerikana Doma omladine Beograda, a ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže, po ceni od 600 dinara. Ono što je široj publici možda manje poznat podatak, jeste da bas gitaru u ovom bendu svira čuveni muzičar Darko Rundek!

Povezana vest:  Rihanna prezadovoljna novom pesmom "Diamonds"

Kao svojevrstan produžetak novotalasnih inspiracija, Cul-de-Sac osnovali su 1986. u Zagrebu gitarista Dragan Pajić Pajo i saksofonista Damir Prica Kapri – Kafka. Cul-de-Sac su vođeni idejom potpune slobodoumnosti u muzici, pomerali granice i standarde na do tada kod nas neviđen način, često ukrštajući različite umetničke discipline u formi koncerta. Tako su ovi pioniri eksperimentalne impro muzike u SFRJ, često nastupali i na potpuno nesvakidašnjim mestima, poput gradskih prolaza, ulica i terasa solitera.

Povezana vest:  Taylor Swift reizdanjem „1989 (Taylor's Version)“ donosi pet svežih numera!

Tokom devedesetih, sastav je delovao u dijaspori, u Amsterdamu, najčešće kao duo ili trio, a veća postava ponovo je ustanovljena po Pajićevom povratku u Zagreb, pod sadašnjim imenom Cul-de-Sac // Orkestar za ubrzanu evoluciju. Nesrećnom smrću Pajića u februaru 2014. godine, sastav nije prestao sa radom, posvećujući dalje delovanje sećanju na osnivača i afirmaciji eksperimentalne muzike među novim naraštajima. Pored osnivača Price koji svira saksofon, u današnjoj postavi sviraju istaknuti zagrebački muzičari raznih generacija, iz rok i džez milljea, među kojima su Andreja Košavić (vokal, truba) i Igor Pavlica (truba). Posebno nam je drago da među mnogim bitnim umetnicima koji nastupaju kao integralni deo ove supergrupe, možemo da najavimo i Darka Rundeka na bas gitari!

Povezana vest:  Najznačajniji muzički producent svih vremena Nile Rodgers otvara jubilarni Sea Dance!

Ovaj jedinstven nastup uključuje i vizuelne instalacije cenjenog multimedijalnog umetnika Nikole Vincelja-Jinksa, kao i posebno pripremljenu izložbu koja će ovom prilikom biti predstavljena u Domu omladine Beograda.