najbolji plakati becBeč: Izložba „100 najboljih plakata“ iz 2014. godine

U bečkom Muzeju primenjenih umetnosti se već deseti put održava izložba „100 najboljih plakata“ iz Nemačke, Austrije i Švajcarske. Izložba obuhvata stotinu najubedljivijih primeraka ovog vizuelnog medija svakodnevne kulture sa celog nemačkog govornog područja i biće otvorena 10. novembra.

Ovogodišnji najbolji plakati obiluju humorom i eksplozivnim bojama i dokazuju da jedan plakat može da bude više od banalne reklamne površine. Međunarodni stručni žiri je od 1.800 pristiglih pojedinačnih plakata sastavljanih od radova po porudžbini, samoinicijativnih plakata, sopstvenih reklama i studentskih radova odabrao 100 najboljih za 2014. godinu.

Povezana vest:  Humanitarno izvođenje predstave “BOMBONA” u Domu omladine Beograda

Na konkurs se prijavilo 575 učesnika od kojih su 48 iz Austrije, 128 iz Švajcarske i 399 iz Nemačke. Vodeći među odabranima su Švajcarci sa 51 odabranim radom, zatim 44 Nemca i pet odabranih radova dolazi iz Austrije.

Organizatori su pripremili i katalog sa 100 najboljih plakata sa posebnim dodatkom Tomasa Fridriha o dijalektici slike i teksta u današnjim plakatima.

Povezana vest:  DIGITALNA DOKUMENTARISTIKA U NARODNOJ BIBLIOTECI SRBIJE I BIBLIOTECI GRADA BEOGRADA

Izložba traje do 10. januara 2016. godine.

PHOTO: WIEN NORD