Vesic jazz festival

Goran Vesić: Džez festival ponovo zaradio, sledeće godine za oko 50 odsto veći budžet

Organizacioni odbor Beogradskog džez festivala održao je sednicu kojom je predsedavao predsednik Odbora Goran Vesić na kojoj je usvojen Završni izveštaj 31. Beogradskog džez festivala koji je održan od 27. oktobra do 2. novembra 2015. godine.

„Konstantovano je da Beogradski džez festival posluje drugu godinu zaredom sa poslovnim dobitkom jer su prihodi od grada Beograda, Ministarstva kulture, ambasada i kulturnih centara kao i sponzora i donatora iznosili 17.560.187,00 dinara a svi rashodi festivala 15.121.775,00 dinara što znači da dobitak iznosi 2.438.412,00 dinara. Ovaj dobitak biće uložen u uplatu rezervacija za džez muzičare koji će svirati na 32. Beogradskom džez festivalu kao i u programe edukacije mladih o džezu od koji je najvažniji besplatni vikend koncert pod nazivom „Džez za Dž“, rekao je predsednik odbora Goran Vesić.

Na glavnom i pratećem programu 31. Beogradskog džez festivala učestvovalo je 104 izvođača iz 17 zemalja, u okviru 21 sastava. O festivalu je izvešatvalo 100 novinara od čega 17 stranih iz devet zemalja i to SAD, Velike Britanije, Holandije, Poljske, Letonije, Francuske, Španije, Rumunije i Makedonije. Oni su o festivalu i Beogradu objavili 560 tekstova.

Povezana vest:  Papaya potvrdila epitet mediteranskog party centra

“ 31. Beogradski džez festival pratilo je 11 200 posetilaca što je povećanje u odnosnu na 2014. godinu za nešto više od 20 odsto kada je bilo 9 300 gledalaca. Osnovni utisak stranih novinara i izvođača je da Beograd ima najmlađu džez publiku u Evropi. Upravo zato naša odluka da prošle godine snizimo cenu ulaznica sa 530 na 430 dinara pokazala se ispravnom jer smo na taj način želeli da izađemo u susret mladima. To radimo nekoliko godina unazad ne samo kroz cenu ulaznica već i popularizacijom džeza kroz različite programe kao što su radionice, besplatni vikend koncerti Džez za Dž i dajući šansu našim mladim džez muzičarima“, rekao je Vesić. On je dodao da „sada kada smo odnegovali mladu džez publiku vreme je da na džez festivalu ponudimo i programe koje želi džez publika srednje generacije koja je inače dominatna na svim drugim festivalim u Evropi“.

Povezana vest:  Mando Diao „preuzima“ MTV

„Zato će 32. Beogradski džez festivali biti drugačiji i ambiciozniji od prethodnih jer smo sebi dali zadatak da budžet bude skoro 26 miliona dinara što znači veći za skoro 50 odsto u odnosu na prošlu godinu. Grad Beograd je budžetom za 2016. godinu povećao izdvajanja za džez festival sa 7,5 na 9 miliona a očekujemo i da Ministarstvo kulture poveća iznos koji daje ovom festivalu o čemu sam razgovarao sa ministrom Tasovcem. Biće neophodno da obezbedimo više sponzora i donatora na čemu radimo i verujem da ćemo ovaj cilj ispuniti. Budemo li uspeli, 32. Beogradski džez festival će, po imenima muzičara koji će nastupizi, biti najjači od obnavljanja njegovog rada 2005. godine“, izjavio je Goran Vesić i dodao da će Organizacioni odbor sve učiniti da spisak učesnika objavi do kraja marta kako bi posetioci festivala znali šest meseci ranije koga će moći da slušaju i tako kupe na vreme.

Povezana vest:  Fondacija Ališe Kiz prikupila milion dolara

Vesić se zahvalio svim kompanijama koje su sponzorskim i donatorskim ugovorima pomogli organizaciju Beogradskog džez festivala jer ulažu „u prave vrednosti“ i izrazio očekivanje da će ove godine moći značajnije da pomognu festival „kako bismo napravili značajan iskorak prema onom što je naš džez festival značio sedamdesetih godina prošlog veka“. On je rekao da Beograd ima „dugu i značajnu džez tradiciju jer se ova vrsta muzike svirala u našem gradu svega godinu dana posle Pariza i da zato smatra obavezom da se učini sve dobijemo Muzej džeza“.

Organizacioni odbor je odlučio da u saradnji sa turističkim organizacijama Beograda i Srbije pokrene kampanju u zemljama regiona kako bi na našem džez festivalu bilo više strane publike.