amira 2

Amira Medjunani od Kruševca do Tajvana

Pevačica sevdalinki Amira Medunjanin u pratnji gitariste Ante Gela održaće koncerte 19. marta u Bioskopu Kruševac, 20. marta u Knjaževsko-srpsko teatru u Kragujevcu, 22. marta u Domu društvenih u Kraljevu i 25. marta u Narodnom pozorištu u Nišu. Nastupi u Srbiji prethodiće Amirinoj prvoj mini turneji po dalekom Tajvanu!
Nastupima u Kragujevcu, Nišu i prvi put u Kruševcu i Kraljevu, Amira nastavlja uspešna druženja sa publikom u Srbiji, gde je samo prošle godine rasprodala beogradski Sava centar, i napunila dvorane i pozorišta u Kragujevcu, Zrenjaninu, Pančevu, Paraćinu i Somboru.
„Uvijek to budu prekrasni susreti, na kojima pričamo zajedničku priču povezani sa publikom nekim nevidljivim nitima. Interakcija sa ljudima koji dođu, odvoje dva sata i podjele ih sa nama, odlučuje u kom pravcu će koncert ići. Sve nekako krene drugim tokom od zacrtanog“, kaže Amira.
Uticajni publicista Peca Popović u nedavnom osvrtu na Amirin koncert u Somboru napisao je:
„Amira stalno niže ogrlice od skrajnutih pesama, zanosa i strasti, znajući da nema ničega radosnijeg od mogućnosti da se ponovo plače uz stare pesme ali na novi način. Njena posebnost se ogleda i u dodavanju novih vrednosti utišanim zvucima prošlosti“.
Na dosadašnjih nekoliko albuma, od kojih je poslednji „Silk & Stone“ (2013), Amira je ponudila svoje nadahnuto videnje sevdalinki i narodnih pesama iz BiH, Srbije ili Makedonije kao što su „Ah šta ćemo ljubav kriti“, „Kradem ti se u večeri“, „Kaleš bre Ando“, „Mito bekrijo“, „Marijo Deli Bela Kumrijo“, „Kafu mi draga ispeci“, „Zajdi, zajdi“ i „Jano mori“, „Što te nema“…
Od brojnih priznanja kritičara u svetu treba izdvojiti mišljenje novinara londonskog Gardijana Garta Kartrajta (Garth Cartwright), koji je naziva „bosanskom Billie Holiday“, ističući „način na koji se igra sa sevdahom, nalazeći novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina“.
Na Tajvanu pevačicu iz Bosne i Hercegovine očekuju nastupi 1. i 2. aprila u Nacionalnom pozorištu u Tajpeju i 3. aprila u gradu Čjaji.

Povezana vest:  Lovefest Fire: Tehno trojka "zapalila" klabere