INM-2016-1024x514-Wilco

Hvaljeni alt-rockeri Wilco nastupiće na INmusic festivalu!

Wilco, jedan od najcjenjenijih bendova alternativne rock i indie scene, pridružuje se jakom popisu izvođača jedanaestog INmusic festivala!
Wilco je nastao 1994. godine u Chicagu, a oformili su ga članovi kultne alt-country grupe Uncle Tupelo. Ime benda nastalo je kao izvedenica radijske fraze „I Will Comply“ (u prevodu: „Razumem“). Glavna pokretačka i kreativna snaga benda njihov je frontmen, pevač i gitarista Jeff Tweedy. Njegova izuzetna kreativnost i muzička genijalnost širi se i izvan stvaralaštva Wilca te je poznat kao producent više filmskih soundtrackova. Drugim rečima, Tweedyeva kulturno umetnička uloga je dvostruka: s jedne strane Wilco je uzor i inspiracija mnogim muzičarima, s druge strane Tweedy je nezaobilazno ime u filmskoj industriji.
Tokom uspešne karijere koja traje već više od dva desetleća, grupa Wilco izdala je 9 studijskih albuma prodanih u gotovo 2 miliona primeraka. Brojnim priznanjima, 2005. godine su, zahvaljujući albumu ‘A Ghost Is Born’, pridodadali i dve Grammy nagrade. Iako su muzičku kritiku uspeli oduševiti već svojim debitantskim albumom ‘A.M.’ te je svako izdanje popraćeno velikim interesom, javnost su potpuno zaintrigirali kontroverznim albumom ‘Yankee Hotel Foxtrot’ iz 2002. godine. Osim po dobrim albumima, poznati su i po nesuglasicama s diskografskim kućama koje su na kraju ipak rešene u njihovu korist i korist njihovih fanova – Wilco je jedan od prvih bendova koji je ponudio besplatno preuzimanje pesama putem interneta i to već 2001. godine! Najnoviji album ‘Star Wars’ iz 2015. godine prvo je izdan u digitalnom obliku te je, tek nakon što su ga fanovi punih 30 dana mogli besplatno preuzeti, izdan u CD i vinyl obliku. Na američkim top listama uvršten je u top 10 najboljih alternativnih albuma te je nominiran za Grammya u kategoriji za najbolji album alternativne muzike.
INmusic festival prošle godine proslavio je svojih prvih 10 godina, a iste godine Wilco je proslavio 20 godina karijere! Dvadeset godina karijere obeleženo je s dve kolekcije: box setom ‘Alpha Mike Foxtrot’ koji sadrži neke od retko dostupnih pesama te kompilacijskim albumom ‘What’s Your 20?’ s odabranim pesmama s prvih 8 studijskih albuma. Najbolje pesme iz svoje duge i uspešne karijere zasviraće i publici INmusica!
Wilcov prvi koncert u Hrvatskoj, održan 2012. godine također u organizaciji INmusic festivala, mediji su proglašavali jednim od najboljih koncerata te godine. Nakon sjajnog premijernog nastupa u Hrvatskoj, nesumnjivo je da će Wilco ponovo, ovoga puta festivalskim nastupom, oduševiti publiku!
Bogato jedanaesto izdanje INmusic festivala, uz nastup grupe Wilco, uveličaće Florence + The Machine, PJ Harvey, The Kooks, Yeasayer, The Heavy, Pat Thomas and Kwashibu Area Band, Monoswezi i još mnogi drugi! Leto počinje na INmusic festivalu!
INmusic festival #11 održat će se od 20. do 22. juna. godine na Jarunu u Zagrebu uz podršku Ožujskog piva kao powered by sponzora te OTP banke koja omogućava beskontaktno plaćanje na festivalu.
Ulaznice su dostupne putem službenog festivalskog web shopa, mogu se uplatiti u više od 100 poslovnica OTP banke Hrvatska te se mogu kupiti u Dirty Old Shopu u Zagrebu. Cena trodnevne festivalske ulaznice iznosi 299 kuna (+ troškovi transakcije) dok cena za sedmodnevni festivalski kamp iznosi 200 kuna (+ troškovi transakcije) i dostupna je samo putem službenog INmusicovog webshopa.
Sve dodatne informacije dostupne su na www.inmusicfestival.com te na INmusicovim društvenim mrežama.

Povezana vest:  Emina Jahović 16. maja u Magacinu, 18. maja TDI party za zatvaranje sezone