AllStillOrbit web

Kratki film „Sve, još uvek, u orbiti“ Daneta Komljena u Roterdamu

Kratki eksperimentalno-dokumentarni film ‘Sve, još uvek, u orbiti’ (‘All Still Orbit’) Daneta Komljena i Džejmsa Latimera (Jamesa Lattimer) u produkciji zagrebačkog Restarta i beogradskog Dart filma biće prikazan u konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu (Tiger Awards Competition).

‘Sve, još uvek, u orbiti’ sniman je tokom 2015. godine u Brazilu, a baziran je na snu italijanskog sveca Don Bosca iz 1883. koji je poslužio kao osnova za izgradnju novog brazilskog glavnog grada, Brazilije i njegovu vezu s malenim gradićem nadomak megalopolisu koji su stvorili sami radnici koji su radili na izgradnji, a koji je potopljen nedugo nakon što je glavni grad sagrađen.

Povezana vest:  Hjundai briše glas Džefa Bridžiza u reklami

Glavni producenti filma su Oliver Sertić ispred Restarta, zatim sami autori Dane Komljen i Džejms Latimer, a koprodukciju potpisuju Nataša Damnjanović i Vladimir Vidić ispred srpskog Dart Filma i Daniela Mourinho, producentkinja brazilske kuće Flvmina Creative Production.

Komeljenovi kratki filmovi su i ranije prikazivani na festivalu u Roterdamu, a njegov prethodni kratki film „Naše telo“, napravljen takođe u saradnji sa Džejmsom Latimerom i Dart filmom, nagrađen je nominacijom za Evropsku filmsku nagradu na prošlogodišnjem izdanju tog festivala.

Povezana vest:  Premijera filma "Paklene ulice 6" sutra u "Sinepleksu"

Dane Komljen studirao je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Upravo je završio master studije na Le Fresnoy, Nacionalnom studiju za savremenu umetnost u Francuskoj. Njegovi filmovi prikazivani su na festivalima u Kanu, Lokarnu, Roterdamu, FID Marseju i Sarajevu, na kojima su neretko osvajali i nagrade. Trenutno je u fazi post produkcije svog prvog dugometražnog filma ‘Svi severni gradovi’ u produkciji Dart filma iz Beograda, uz podršku Filmskog centra Srbije. U njegovoj filmografiji ističu se filmovi poput ‘Ja već jesam sve ono što želim da imam’ (nagrađen 3. nagradom Cinefonation u Kanu), ‘Tjelesna funkcija’, ‘Višak vetra’ i ‘Naše telo’ koji je prošle godine bio nominovan za najbolji evropski kratki film pri Evropskoj filmskoj akademiji.

Povezana vest:  Svečanom ceremonijom i dodelom nagrada najboljim filmovima zatvoren 13. Merlinka festival

Džejms Latimer magistar je filmskih studija i hispanistike. Samostalni je autor tekstova o filmu za međunarodne publikacije: Slant Magazine (SAD), Mubi’s The Notebook (SAD), Film Parlato (Rim), Senses of Cinema (Australija) i selektor Berlinale Forum programa na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Radi i kao samostalni prevodilac za nemački i engleski jezik. Na Komljenovom prethodnom filmu ‘Naše telo’ potpisuje koncept i scenario.