Cristina BrancoFado pevačica Kristina Branko u Kolarcu

 

Portugalska fado pevačica Kristina Branko (Cristina Branco) premijerno će se predstaviti beogradskoj publici 10. juna u Kolarčevoj zadužbini u okviru turneje na kojoj promoviše album „Kronos“, najavljeno je iz Kolarca.

Branko je rođena 1972. u Almerimu, a ljubav prema fadu razvila je zahvaljujući svom dedi po majci, koji joj je za 18. rođendan poklonio ploču „Rara e inedita“ (Retka i nečuvena), najveće i ujedno najmanje poznato delo čduvene Amelije Rodriges.

Povezana vest:  Humanitarni koncert Dejana Petrovića i Big Benda u Bajinoj Bašti 15.decembra

Pre nego što će prvi put stati na pozornicu, u Amsterdamu 1996, Kristina nikada nije sebe videla kao interpretatora amatera ili fado pevačicu. Do te godine, imala je samo dva-tri nastupa kao fado pevačica.

Želela je da se bavi novinarstvom, pa možda upravo zbog toga i danas reči su te koje vladaju svakim njenim albumom.

Povezana vest:  QUEENS OF THE STONE AGE PORUČUJU: SPREMITE SE ZA ŽESTOKI ROKENROL

Fado smatra nekom vrstom nosioca poezije i književnosti, a nakon jedne decenije od prvog nastupa u Amsterdamu, njene kolege priznaju da ima snažnu sklonost ka poetskom.

Ne prekidajući u potpunosti sa tradicijom, već tražeći ono najbolje u njoj, Branko fado osvežava svojom originalnošću i na svim svojim albumima trudila se da sjedini tekstove sa muzikalnošću svojstvenu fadu.

Povezana vest:  Veliki dan za sve directionere (VIDEO)

Ulaznice za njen beogradski koncert prodaju se na blagajni Kolarčeve zadužbine, a cene su 800, 1.000 i 1.200 dinara.