Divna

Divna sutra u Sava centru

Divna Ljubojević i njen vokalni ansambl „Melodi“ u četvrtak 21. aprila u Sava centru (20:00) koncertom pod nazivom „Beograd u susret Vaskrsu“ proslaviće 25 godina rada i promovisati nedavno objavljeni CD „Antologija najlepše duhovne muzike pravoslavnog istoka“ (PGP RTS).
„Publiku očekuju i dobra muzika i dobra slika. Izvešćemo naš standardni repertoar koji obuhvata srpsku, rusku, grčku i bugarsku muziku vizantijskog kulturnog kruga. Kao gosti nastupiće ‘Intermeco kvartet’ koji će sa mnom odsvirati dve kompozicije“, najavljuje Divna.
Prema njenim rečima, specifičnost koncerta biće izvođenje akapele kompozicija „Sovjet prevječni“ Pavela Česnokova i „Tebe pojem“ Sergeja Rahmanjinova, ovog puta u pratnji gudačkog kvarteta „Intermeco“.
„Kompozitori su obično koristili klavir kao harmonski instrument radi komponovanja i slušanja konačne harmonije kompozicije. Kada shvatite da je nešto prešlo sa klavira na pesmu koja ima biblijski, psalamski i liturgijski tekst to mora da je u redu i znači da se time ne skrnave ni muzika ni tekst“, ističe Divna.
Publiku očekuje „divan, vizuelno obogaćen i muzičkim ‘iskocima’ osvežen koncert“, a pevati duhovnu muziku u dvorani kao što je Sava centar uvek je zvučni izazov jer, kako Divna ističe, priroda duhovne muzike zahteva akustiku nalik crkvenoj.
„Dočarati pravi zvuk je zadatak! Od pevača se traži majstorstvo, a od tehnike da vrhunski prezentuje to majstorstvo. Koncert u Sava centru je i svojevrsni događaj, ne samo muzika, tako da je i to izazov. Dodati nešto, a ne poremetiti i oduzeti tim dodatkom suštinu! Sve je ovo dobra strana pevanja u Sava centru“, objašnjava Divna.
Koncert „Beograd u susret Vaskrsu“ održava se pod pokroviteljstvom gradskog Sekretarijata za kulturu, u okviru manifestacije „Dani Beograda“.
U prodaji je ostalo još veoma malo ulaznica koje koštaju 1.200, 1.500 i 1.800 dinara na blagajni Sava centra i preko mreže Eventim.
Veoma malo je preostalo i ulaznice za koncert Divne i Melodi 23. aprila u Novosadskoj sinagogi, koje koštaju po 800 dinara preko www.gigstix.com.

Povezana vest:  Let 3 omađijavaju Novi Sad i Niš

PHOTO: Nebojša Babić