Mato Dosen _ Gold_coverMato Došen – Gold Collection

 

U okviru edicije „Gold Collection“ od nedavno u Jugotonovoj radnji može da se nađe dvostruki CD jednog od najboljih kompozitora, aranžera i producenata 80-tih godina, MATE DOŠENA.  Ova dvostruka kompilacija sadrži 43 pesme, i to sve hitovi izvođača sa kojima je Mate sarađivao. Među njima su: „Đuli“ od Danijela Popovića, „Otkako te ne volim“ od Arsena Dedića, „Samo je nebo iznad nas“ od Nede Ukraden,….

Povezana vest:  Novi singl Tonyja Cetinskog

 

Rođen 1953. godine u Zagrebu, muzikom je počeo da se bavi još u detinjstvu, a slavu je stekao već 80-ih godina, pre svega saradnjom sa izvođačima kao što su Mišo Kovač, Magazin, Ljiljana Nikolovska, Tomislav Ivčić, Danijel Popović, Neda Ukraden…

Krajem 80-ih preselio se u Španiju, gde je vodio muzičku školu i noćni klub, ali je radio i u studiju, a u Hrvatsku se vratio pre dve godine.

Povezana vest:  Najprodavaniji albumi u SAD



U 30-ak godina karijere prodao je više od 20 miliona ploča, što je i u ono vreme kada je tržište bilo puno veće bio gotovo nezamislivo. Najveći uspeh postigao je s Danijelovom “Đuli” koja je prodata u milion primeraka.

 

Kao producent i aranžer svoj radni i životni vek završio je sa albumom Miše Kovača „Ne tražim istinu“.

Povezana vest:  Joksimović zakazao i četvrti koncert u Sava centru

 

IHGI (Institut Hrvatske Glazbene Industrije) posthumno mu je dodelio mu je Porina za životno delo, 2010. godine.