Koncert “Priča jednog orkestra“ Big benda RTS na Kolarcu

 

Big_Band_RTSKoncert Big benda RTS-a sa solistima Nadom Pavlović, Mićom Marković, Lazarom Tošićem, Mimom Mitrovićem, Mišom Blamom i Predragom Krsticćem, pod nazivom „Priča jednog orkestra“, biće održan 22. decembra u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.

U saopštenju RTS-a se navodi da će Big bend RTS-a nastupiti pod vođstvom dirigenata Vojislava Simića i Ivana Ilića.

Povezana vest:  Jedinstveni servis PlayKontrol nagrađuje sa 50 besplatnih kredita!

Na koncertu će biti izvedena dela koje je Big bend svirao na početku svog postojanja, pa do numera koje su obeleželie koncerte ovog ansambla.

Big bend je osnovan 1948. godine, pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda, a prvi dirigent bio je Mladen Guteša. Gudači su se odvojili 1954. godine i orkestar je nastavio rad u big bend formaciji.

Povezana vest:  BILLBOARD MUSIC AWARDS 2012, Ašer i Džastin Biber na naslovnoj strain Bilborda

Za 60 godina rada orkestar dobio je mnoge nagrade i priznanja, a nastupao je u skoro svim evropskim zemljama, na nekoliko UNICEF-ovih koncerata (Beograd, Pariz, Ženeva) i na džez festivalima.

Sa Big bendom su nastupale neke od vodećih svetskih zvezda džez muzike, među kojima su Klark Teri, Beni Golson, Rej Čarls, Džoni Grifin, Majnard Ferguson, Toni Skot, Natan Dejvis, Don Bajas, Ed Tigpen, Džerom Ričardson, Lari Vučković, Erni Vilkins, Keni Dru i drugi.

Povezana vest:  Humanitarna žurka za "Devojku koja voli život" u nedelju, 19. decembra na Akademiji

Big bend RTS ima veliki repertoar dela klasičnog džeza, domaćih dela baziranih na srpskom muzičkom nasleđu kao i repertoar evergrin i filmske muzike.