Kanadski umetnik, pesnik i kantautor Leonard Koen preminuo je u 83. godini u Los Anđelesu, saopšteno je na njegovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.Odmah po objavljivanju vesti više desetina obožavalaca okupilo se ispred Koenove kuće u Montrealu.

Koen je važio za jednog od najznačajnijih muzičara i tekstopisaca u istoriji popularne muzike i pođednako je bio uticajan u obe oblasti.

Ovaj kantautor pojavio se na sceni u drugoj polovini 1960-ih, a u diskografiji ima niz klasičnih albuma kao što su „Songs Of Leonard Cohen“ (1967), „Songs Of Love And Hate“ (1970), „I’m Your Man“ (1990), „The Future“ (1992), „Ten New Songs (2001) i „Dear Heather“ (2004).

Povezana vest:  Dva spektakla u Barutani ovog vikenda: Alexander Kowalski i Jožef Nađ Fusion System

Koenove pesme su doživele 1.330 obrada, a među muzičarima koji su ih interpretirali nalaze se U2, R.E.M, Sting, Nik Kejv, Džoni Kešâ?¦

Neki od hitova koje je ostavio iza sebe su „Suzanne“, „Dance me to the end of love „, I’m Your Man“, „You Want it darkerâ??, „So Long Marianne“ i „Bird on the Wire“.

Tokom karijere dobio je oko 40 nagrada, i za poeziju i za muziku. U Rokenrol kuću slavnih primljen je 2008, što je označilo njegov povratak u arenu posle 15 godina pauze. Gremi za životno delo dobio je 2010. godine.

Povezana vest:  Proslavite prvi vek Dana žena sa Divljanom u Domu omladine!

Koen je rođen 21. septembra 1934. u bogatoj jevrejskoj porodici u Montrealu. U studentskim godinama je objavio nekoliko zbiraka pesama. Talenat za pisanje ugradio je u muziku tako da je sredinom 1960-tih u Njujorku počeo uspešnu karijeru kantautora.

Koen je sa muzičke scene nestao 1990-tih, kada se okrenuo budizmu, ali se vratio muzici deceniju kasnije kreativniji i produktivniji nego ikada.

-S velikom tugom objavljujemo da je legendarni pesnik, kantautor i umetnik Leonard Koen umro – navodi se u saopštenju njegovog agenta i dodaja da â??smo izgubili jednog od najplodnijih i najcenjenijih vizionara u svetu muzike“.

Povezana vest:  Ekskluzivna premijera novog spota sastava Veliki prezir

Detalji o smrti nisu objavljeni, kao ni datum sahrane.

Smrt je bila tema njegovog poslednjeg, 14. albuma objavljenog 21. oktobra, samo nekoliko meseci posle smrti Koenove bivše partnerke Marijane Ihlen kojoj je 1967. posvetio numeru „So Long Marianne“.

Poslednji put se u javnosti pojavio prilikom promocije albuma u svojoj kući u Los Anđelesu.

PHOTO: Menart/Sony Music