Reper Drejk i kanadski pevač Džastin Biber osvojili su, na ceremoniji održanoj sinoć u Majkrosoft teatru u Los Andjelesu, po četiri priznanja Američkih muzičkih nagrada (AMA) za 2016. godinu i tako se uvrstili medju „velike dobitnike“ tog priznanja. ; „Samo želim da stvari ostanu uzbudljive i da nastavim da se bavim muzikom. Uzviknite svima koji pokušavaju da urade istu stvar“, rekao je Drejk koji je sa 13 AMA nominacija, potukao rekord Majkla Džeksona.

Nagrada AMA se dodeljuje muzičarima koji su ostvarili najbolji komercijalni uspeh u prethodnoj godini, i to na osnovu glasova obožavalaca.

Drejk je, izmedju ostalog, osvojio nagradu za najboljeg umetnika u rep-hip hop kategoriji, za najbolju pesmu i najbolji album („Views“). Kanadski pevač Džastin Biber, koji je nastupio preko video linka jer se nalazi na evropskoj turneji, takodje je osvojio četiri nagrade. Biber je dobio nagrade za najboljieg muškog izvodjača u pop rok kategoriji, za najbolji album, najbolju pesmu i najbolji video. ; Selena Gomez (24) osvojila je nagradu najomiljeniji ženski umetnik u pop i rok kategoriji, a održala je emotivan govor koji joj je doneo veliki aplauz publike. Ona je iznenadila obožavaoce svojim prvim javnim nastupom od kada je prekinula svetsku turneju u avgustu zbog napada panike i depresije.

Ariana Grande osvojila je nagradu umetnika godine čime je pobedila Adel, Rijanu, Keri Andervud i Džastina Bibera. Medju umetnicima koji su predstavljali svoje nove albume na sinoćnoj ceremoniji bili su Bruno Mars, Vikend, Lejdi Gaga, Sting, Džon Ledžend i Čejnsmokers.

Povezana vest:  Adel: Želim samo da pevam i pišem pesme

Vodja grupe Grin Dej Bili Džo Armstrong imao je politički istup tokom izvodjenja njihove numere „Bang Bang“, kada je uzviknuo „Ne KKK (KjuKluksklan), ne fašističkoj SAD, ne Trampu“. Domaćini ceremonije, komičar Džej Fero i model Djidji Hadid, takodje su pomenuli porodicu izabranog američkog predsednika Donalda Trampa dok su pričali viceve.

Najbolji nastup sa gitarom imala je Lejdi Gaga koja je otpevala svoj poslednji singl „Million Reasons“.

Povezana vest:  Frajle podigle Zagreb na noge

Sting koji je prošle nedelje objavio prvi pop rok album u deset godina – „57th and 9th“, otpevao je više svojih hitova i uručena mu je počasna nagrada koja priznaje njegov doprinos muzičkoj industriji. Nagradu mu je predao glumac Robert Dauni Džunior.