Jedan od najpopularnijih muzičara na ovim prostorima Željko Joksimović večeras je u Sava centru priredio još jedan koncert za pamćenje. Predstavljajući projekat „Dva sveta„, Joksimović je u zanimljivim aranžmanima u sving ritmu izveo pesme Arsena Dedića, Jasne Zlokić, Predraga Živkovića Tozovca, Van Goga, Električnog orgazma, Plavog orkestra, Tome Zdravkovića i drugih. Na repertoaru se našlo i devet Željkovih pesama, dok je „Nije ljubav stvar“ naš muzičar izveo na španskom jeziku što se posebno dopalo publici, koja je ispunila Sava centar do poslednjeg mesta. Joksimović je izveo i nekoliko izvornih pesama iz Srbije i Makedonije.

Među publikom našle su se mnoge poznate ličnosti, među kojima su Dragan Bjelogrlić sa suprugom Majom, Saša Matić, Jelena Tomašević, Riblja Čorba, Mirjana Bobić Mojsilović, Predrag Živković Tozovac, Sandra Perović, Marija Tarlać i drugi.

Sving je možda jedina muzika u kojoj patnja izgleda glamurozno. Mi mislimo da je neka pesma prošla kroz naš život, ali je zapravo obratno – mi smo prošli kroz njenu večnost – rekao je Joksimović, dodavši:

Povezana vest:  Zvonko Bogdan sutra u Centru "Sava"

– Večeras gledate koncert iz dva ugla. Vi mene na sceni, vi sve nas na sceni, i vi u pozadini, na ekranima, sve ono što sam video dok sam stvarao ove pesme. Moju Jovanu, ulice, naš grad, tuđe zgrade i balkone, prolaznike, tužne žene, čaše pune crnog vina, usamljene, zagrljene, ljude, život. Svaka pesma ima priču i mi smo želeli da je ispričamo nekim posebnim jezikom u kojem ima samo ljubavi. Možda i malo boli, ali ljubav bez nje ne ide.

Dva sveta sam nekako najviše ja, objasnio je Željko, govoreći o ovom projektu.

Pustio sam da svaku pesmu osetim iz posebne tačke, da joj popustim i razložim je na komade, kako bih je ponovo spojio. Igrao sam se tako ne sluteći da ću otkriti mnogo toga čak i o onim pesmama koje sam sam pisao. Mislio sam da makar o njima znam sve. Pesme imaju dušu, znak, imaju pečat i lepotu koju vidimo. I da li one mogu biti lepše? Nisam se trudio da to postignem. Moj zadatak je bio da budu drugačije, da pokažem da sve može da zvuči kao sving, samo ako se trudimo drugačije da čujemo.

Povezana vest:  Zvonko Bogdan je doneo golubove pismonoše iz Belgije u Jugoslaviju

Ovo je projekat koji je Joksimović radio za sebe, za svoju dušu.

Dva meseca sam svakodnevno preslušavao pesme, znao sam tačno šta tražim. I onda sam pronašao jednu, pa drugu, i onda odjednom kao u nekom filmu počele su same da se otkrivaju. Skitnica, Suada, Težak kao konj, Vlajna… hej, pa to su pesme koje su tako jazzy, tako classy, tako drugačije i vanvremenske. Mogu biti bilo šta, jer su toliko dobre da ih čujem u hiljadu aranžmana. Bilo je zahtevno okupiti bend, big bend. Želeo sam da za sve ovo bude neki isti početak, koji ne mora trajati dugo, ali moramo uživati dok radimo, moramo se upoznati. Nisam želeo da znam šta su čiji maksimumi, ni limiti. Želeo sam samo da sviramo i pustimo da nas muzika same odvede – objasnio je naš muzičar.

Povezana vest:  Severina najavljuje novi singl 'Silikoni' (FOTO)

Željko Joksimović će izvesti koncert iz projekta „Dva sveta“ i 21. decembra u Beogradu, u Domu sindikata, dok će u Hrvatskoj, u dvorani Lisinski u Zagrebu imati dva koncerta, 13. i 14. decembra. Prethodno je napunio Narodni Teatar u Skoplju, čak četiri dana za redom, od 1. do 4.12, a imao je izuzetno uspešna dva koncera u Nišu, oba u istom danu, 6. decembra. Publika je u ovim gradovima bila oduševljena pesmama i aranžmanima „Dva sveta“.